През 2015 за четвърти пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в 11 български града от 18 до 22 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година. 

Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио и „Аз чета“.

Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. По места събитието е подкрепено от Общини, неправителствени организации, сдружения, библиотеки, читалища, книжарници и мн. др. В Пловдив ще бъдат обособени 11 читателски гнезда, съсредоточени в центъра на града. Това са Балабановата къща в Стария Пловдив, НБ „Иван Вазов“, Клуб „Библиотеката“, „Петното на Роршах“, „Artnewscafe“, Bee Bop Cafe, книжарница „Хермес Централ“, и “Vintage house” в Дом на културата «Борис Христов», както и читалищата НЧ "Шалом Алейхем 1945 г.", НЧ „Алеко Константинов 1954“ и "П.Р.Славейков 1908". 

Паралелно с Нощ на литературата в Пловдив се провежда Библионощ с наслов „С фенерче и спален чувал в Библиотеката“ – инициатива на НБ „Иван Вазов и Общински читалищен съюз – Пловдив. Библионощта ще включва разнообразни прояви, свързани с четенето. Участват РНБ "Иван Вазов", организатори и инициатори, участници и НЧ „Алеко Константинов-1954”, НЧ „Георги Търнев-1900”, НЧ „Съвременник-1986, НЧ „Иван Вазов-1931” кв. Коматево, НЧ „П. Р. Славейков - 1908, Училищни библиотеки, ПУ и Аграрен университет. Целева аудитория: Основната аудитория на „Библионощ“ е младежта, защото тя е способна да бодърства цяла нощ.

Нощ на литературата - начин на употреба

В международен план през 2015 Нощта на литературата ще се проведе за девети път в десетки европейски градове. Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения. Съществен момент от Нощта на литературата са откъсите, четците и местата. В България известни актьори и публични личности ще четат избрани моменти от заглавия, издадени след 2000 година, в нетрадиционни за тази цел градски пространства. Във всяко „читателско гнездо“ на всеки половин час ще се представя отделен откъс. Първото четене стартира в 18 часа. Посетителите ще могат да обикалят „читателските гнезда“, да чуят откъсите и да събират печати. В края на вечерта всеки събрал поне 5 печата, ще може да участва в томбола. 

Заповядайте и се запознайте по нетрадиционен начин с преводна съвременна европейска литература.

От 18 до 22 часа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…