Посвещаваме тази Неделя на творчеството на един велик артист, а именно Чарли Чаплин.

Ще прожектираме 3 негови късометражни филма по 20мин. и 3 скеча

Заповядайте от 20:00ч. в KinoCafe 

Разполагаме с ограничен брой места, не забравяйте да си направите резервация. 0878501216

Филмите ще бъдат прожектирани през YouTube.

Чарлс Чаплин е роден на 16 април 1889 г. в Лондон. Кръстен е на баща си, който е музикант. Чарли прекарва детството си с майка си, певицата Хана Хол. Самият той стъпва за пръв път на сцена, когато е на пет години, за да "спаси" майка си, която внезапно губи гласа си. По-късно майка му е освидетелствана и е вкарана в клиника за душевноболни. Оттогава Чарли и по-големият му брат Сидни са местени от училище в училище. По-късно Чарлс става професионален артист, благодарение и на връзките на майка му в тази сфера. През 1908 г. се включва в мим трупата на Фред Карно, където бързо става звезда. Заедно с трупата тръгват на турнета из САЩ, където Чарлс започва да се снима в киното.

През 1918 г. се жени за 16-годишната Милдред Харис, от която има едно дете. Развеждат се през 1921 г. През 1924 г. се жени отново за тийнейджърка – Лита Грей. От нея има две деца, а през 1927 г. се развеждат. Третият му брак е през 1936 г. с Полет Годар. С нея се развежда през 1942 г. като през цялото време слуховете твърдят, че двамата никога не са имали законен брак. На следващата година се жени за Уна О'Нийл, с която стават родители на цели осем деца. Двамата са заедно до смъртта на Чаплин.

Дебютът на Чарлс Чаплин е през 1914 г. в "Making a Living". Същата година Чарлс измисля образа, който ще стане разпознаваем по целия свят. Филмът, в който за пръв път го използва, е "Kid Auto Races at Venice". От този филм нататък актьорът сякаш играе един и същи персонаж – малкия скитник. Въпреки че в повечето му филми Чарли Чаплин не играе скитник, а сервитьор, работник и др., той сякаш претворява именно онзи първоначален образ, върху който надгражда. Персонажът му е обобщителен образ – избягван от богатото общество, нещастен в любовта, винаги нескопосан в това, което прави. За сметка на всичко обаче забравя миналите несгоди и винаги е готов да започне ново приключение. Универсално разбираем, персонажът на Чаплин само за няколко месеца го прави звезда.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…