В памет на примата София Иванова

Диригент: Борислав Иванов

Солисти: Таня Иванова, Елена Чавдарова, Ивайло Михайлов, Ивайло Джуров

Оркестър и хор на Държавна опера – Пловдив

Борислав Иванов отново в Пловдив за „Реквием” от Верди в памет на примата София Иванова

„Реквием“ от Джузепе Верди подготвя Опера Пловдив в памет на известната оперна певица София Иванова. Събитието предстои на 20 януари в Дом на културата „Борис Христов” от 19 часа. Зад диригентския пулт ще застане съпругът на София Иванова – маестро Борислав Иванов, директор в различни периоди на оперните театри във Варна, София, Пловдив и Русе, създател на Вердиевите вечери в Пловдив, дългогодишен генералмузикдиректор и диригент на Берлинския симфоничен оркестър, почетен главен диригент на Истанбулската опера и доайен на българските диригенти с над 3 000 спектакъла на всички континети, с изключение на Австралия.

Маестро Иванов е дирижирал над 25 пъти „Реквием” от Верди с участието на София Иванова, която винаги изпълнява сопрановата партия, Елена Чавдарова-Иса най-често поема мецосопрановата партия, постоянни солисти са тенорът Калуди Калудов и басът Ивайло Джуров. Сега Борислав Иванов е поканил почти същия солистичен състав – Елена Чавдарова-Иса, тенорът Ивайло Михайлов, чийто учител е Калуди Калудов, и Ивайло Джуров, а сопрановата партия ще изпълни  Таня Иванова, солист на Държавна опера – Пловдив .

„Софи обичаше да казва, че е щастлив човек, защото е изпълнила мечтата си да стане певица“,разказва маестрото. А мечтата тръгва от Виолета в „Травиата“, по-късно великият тенор Марио дел Монако предрича, че с „Травиата“ София Иванова ще триумфира по световните сцени, точно така и се случва. Жъне успех като Виолета в над 150 спектакъла на „Травиата“ и вписва в богатия си репертоар всички знакови партии за сопран в оперната литература, като Татяна от „Евгений Онегин“, Неда от „Палячи“, Мими от „Бохеми“, Чо-Чо-сан от „Мадам Бътерфлай“, Тоска от едноименната опера, Дездемона от „Отело“ и др.

Като солистка на Пловдивската опера след 1988 г. София Иванова обновява репертоара си с драматични партии като Тоска от едноименната опера на Пучини, Елизабет от “Дон Карлос” и Елвира от “Ернани” на Верди, Мадам Бътерфлай от едноименната опера на Пучини, Дона Анна от “Дон Жуан” на Моцарт и др.

Билети за „Реквием” – Верди в памет на София Иванова може да закупите на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg

19:00 часа в Дом на културата "Борис Христов"

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…