Концертът ще се проведе на сцената на Античния театър от 20 часа.

Митологичната музикална формация "Буена Виста Соушъл Клъб" ще бъде в София в началото на своето прощално турне. След 16 вълнуващи години и стотици разпродадени концерти в цял свят посланиците на кубинската музика ще кажат „Адиос!“ на своята любима публика. Последното им турне започва през юни от Франция и ще минe през Европа, Южна Африка и ще завърши със серия от концерти в САЩ.
На 30 юни популярната група ще бъде на сцената на зала 1 на НДК, а ден по-късно – на 1 юли, ще пее в Пловдив, в Античния театър.
През последните 10 години "Буена Виста Соушъл Клъб"  или негови музиканти в различни формации са  били многократно в България. Музиката им е близка и позната на българската публиката, която вероятно, макар и  символично, ще се раздели със своите любимци с обич и тъга и ще преживее за последен път незабравими часове с уникалните музиканти. Тук ще дойдат всички живи членове на оригиналната формация – Омара Портуондо, Елиадес  Очоа, Журайро Мирабал, Барбарито Торес,  Исус Рамос  и още девет музиканти присъединили се към тях през годините от тежката кавалерия на кубинските музиканти – Папио Виедо, Роландо Луна, Педро Пабло, Андрес Кояо, Филберто Санчес, Алберто Ланоче, Луис Алемани и Карлос Калунга. Шоуто на най-великите кубински изпълнители  ще продължи  два часа.
Музиката на "Буена Виста Соушъл Клъб" ни пренася в стара Хавана, във времето преди революцията от 1959-а, време с дъх на ром и хавански пури, с вкус на сладък и безметежен живот  и красиви жени. Да се слуша такава музика, никога не омръзва. Тя изтрива следите на времето, заличава лошите спомени  и вдъхва желание за живот.  Защото тя е  самият истински живот.
Историята на "Буена Виста Соушъл Клъб" започва през 1997 г., когато  американският китарист и откривател на таланти Рай Кудър издава диск с автентична  кубинска музика. Кудър, вдъхновен  от  запис от кубинския музикант Хуан де Маркос Гонзалес, заминава за Хавана, за да издири  музиканти ветерани.  Той осъществява проекта си,  въпреки  пречките от различните политически системи. Кудър изкарва от дълго забвение иконите от предреволюционния период Ибрахим Ферер,  Компай Сегундо и  Рубен Гонзалес и възкресява удивителната музика на талантливите музиканти.
През 1999 г. големият режисьор Вим Вендерс увековечава творчеството и таланта на кубинските музиканти. Лентата му мигновено се превръща в култов филм с името “Буена Виста Соушъл Клъб”. Саундтракът към него става изключително популярен по целия свят. Филмът представя част от песните, записани в Хавана и откъси от концерти в Амстердам и Карнеги Хол в Ню Йорк и прави кубинските ритми още по-популярни, а музикантите – легендарни. За времето на съществуването си в „Буена Виста Соушъл Клъб“ са участвали над 40 музиканти. Формацията се превърна в  биг бенд от виртуози, в който няколко поколения музиканти празнуват кубинската музикална традиция с всеотдаен устрем.
Концертите от прощалното турне в България се организират от „БГ Саунд Стейдж“ и „Кийн актс“. Билети за София са на цени от 40 до 100 лева, за Пловдив – от 40 до 60 лв. и се продават в мрежата на Ивентим и на касите в Билетния център на НДК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…