Димитър Шопов

ХОРА, ГОДИНИ, ЖИВОТ

самостоятелна изложба 

14 юли – 31 август 2017

Откриване: 14 юли 2017, 18:30 часа

В присъствието на художника

SARIEV Contemporary има удоволствието да представи самостоятелната изложба „Хора, години, живот“ на живеещия в Пловдив млад художник Димитър Шопов. Това е първа самостоятелна изява на Димитър Шопов в галерия Sariev Contemporary. До сега авторът е участвал в груповата изложба „Оставете ги да рисуват“ през 2016 година, курирана от Правдолюб Иванов, както и в редица други инициативи, организирани от галерията от 2011 година до сега. „Хора, години, живот“ представлява непоказвани до сега произведения на Димитър Шопов, правени в периода между 2014 и 2017 година и изпълнени в специфична техника, определена от него като прерисунка. Изложбата следва линия на интерес, характерна за творчеството на Шопов, свързана с автобиографичността, документацията, семейната история и пътя на самия художник. Неизменна част от изложбата „Хора, години, живот“ е и текстът към нея, написан от „анонимен критик”, както и придружаващото го обръщение на автора.

 

 

Познавам Димитър от дълги години и наблюдавам неговото творчество така, както залязва едно слънце. Tо е красиво, не дразни окото, романтично, но за кратко. Почоплиш малко семки, позамислиш се, па залезе. Но идва нов ден и ето го... То изгрява...

Ако сте избрали този лайфстайл вие сте обречени да гледате, а не да ви гледат. Ето затова на мен се падна честта да представя Митко, който няма време за залези, но чийто идеал е слънчогледовата семка. С риск да се повторя, все пак трябва да направим малка справка с някои биографични събития от живота на този пловдивски художник. 

Роден е в гр. Кърджали през 1980 г. в семейство на пазарджии. Детството му преминава на сергията, с незабравими летни паузи при баба му в Крумовград. Прескачаме яките гимназиални години и казармата, след което заминава при леля си в Пловдив да учи бакалавъра в АМТИ-то, после магистър в НХА, после на борсата...

През 2007 Димитър е вече официално образован, няма какво повече да даде на страната си, хваща пътя и заминава за Африка, където в продължение на 10 години се запознава в дълбочина с творчеството на никому известния дотогава титан на световната арт сцена - ГАВАЗОВ. Климатът в Африка е известен на всички - там човек обръгва, забравя ума и дума, хваща тен, сърцето се отваря, глад.

Видимо преобразен, художникът се завръща в България през 2012 и отваря малко ателие в стария град, но нещата не потръгват. Той се взема в ръце и започва да описва поучителни спомени от третия свят. Става известен единствено на артсредите в БГ с книгата си за световно известния художник Гавазов и дотам. Печели награда за литература, признание, приятели, малко пари. Картините му започват да се продават и не след дълго те свършват.

Една нощ... в продължение на един сън... той се пита: Къде ми отидоха картините? Отговорът идва на следващия ден. Отваря огромно ателие в гр. Пловдив и се отдава на небивало прахосване на материали с цел създаване на нещо НОВО в изкуството: слама, пръст, гипс, тел, камъни, пяна, тръби, дунапрен, ламарини, вълна, маркучи, пепел, Ц 200 и др. му помагат да открие една Супернова, която е едва на 15 км отвъд Пловдив. Там той ще разработва дълги години пълнометражен филм със свои съмишленици за сътворението на вселената и е на път да го пробута на Кан, Венеция, Берлин, Милано...

Сега той най-вероятно монтира или рендерира НОВОТО...

Изложбата на Митко е посветена за спомен на хората. Без намеци за политика, без никаква социална несправедливост, и без кой знае каква причина - те са просто прерисувани. 

Анонимен критик, юли 2017

 

 

Здравейте, 

Казвам се Митко и съм художник. Обичам да рисувам снимки. Само цветни снимки. Ако прерисувам черно бяла снимка си я оцветявам. Като малък рисувах с показалец във въздуха. 

После спрях да виждам във въздуха и се прехвърлих на хартия. Сега вече, като голям, виждам главно в екрана. Пак с показалец рисувам нали, но с тъчпада. Аз харесвам снимката, не толкова спомените. И картички също прерисувам, screenshots също от видео... И картини също прерисувам... етикети, опаковки, вестници... От натура също прерисувам - на един вечерен акт един път в на Любо ателието - ако дойдете на изложбата, ще видите. И така след като почнах да прерисувам снимки, реших един ден, че може и да ги префотографирам. 

Заповядайте на моята изложба! 

Рисунки на стари снимки, и нови снимки на прерисуваните снимки.

 

Димитър Шопов е роден през 1980 година в град Кърджали. Завършва магистратура, специалност „Сценография“ през 2007 в Национална Художествена Академия, София. Работи в столичните театри „Театър София“ и „Сфумато“ като сценограф. Има три самостоятелни изложби в галерия L’unioin de Paris, Пловдив и участва в редица групови в страната и чужбина, като „Скъпи мой провинциалист“, Swimming pool, София (2017), „Оставете ги да рисуват“, SARIEV Contemporary, Пловдив (2016), All I Can Do is Art, Прага (2013), „Гавазов и неговото време“, Sofia Contemporary, Near, Closer, Together, Sofia (2013). Част от реализираните му проекти са „Търг на авангардно българско изкуство, Гавазов и неговата школа, оригинали“, пърформънс на Вера Млечевска и Димитър Шопов, част от НОЩ на музеите и галериите, Пловдив (2014), „Гавазов“, пърформънс, част от фестивала „Улица Отец Паисий- Текст“, Пловдив (2012), „Наши си работи“, проект, част от НОЩ на музеите и галериите, Небет тепе, Пловдив (2011), „На Джумаята“, проект, част от НОЩ на музеите и галериите, Пловдив (2010). През последните 10 години се отдава на изследване на живота и творчеството на художника Гавазов и търсене на артефакти свързани с него. През 2012г излиза и неговата книга-албум посветена на художника, която печели литературната награда „Южна пролет“. Димитър Шопов е носител на наградата за млади артисти БАЗА за 2016 година.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…