Селото с хубавите хора

Неделя: „Имаме си и две лисици, опитомени са вече, хранят се заедно с кучетата и котките“

Славена Шекерлетова

Село Лясково над Асеновград ме посреща с хубавите си хора. Чакат ме на центъра, за да разкажат за селото и за живота си. Тук въздухът е чист, местните също са някак по-добри и мили. Сигурно е от Родопите. В селото има една църква “Свето Архангел Михаил“ и повече от 10 параклиса.

Тук са снимани няколко български филма, сред които „Спомен за близначката“ с Невена Коканова и епизод от "На всеки километър" със Стефан Данаилов и Григор Вачков.

Селото се намира в северните склонове на Родопите, на около 800м. надморска височина, на 9 км. югозападно от Асеновград. Шосето минава покрай историческата забележителност „Асенова крепост”. А на 3 км. западно е Яврово - родното място на писателя Николай Хайтов.

Климатът в Лясково е превъзходен, особено през лятото. Ако в Пловдив е 40 градуса, то там е 32. Въздухът е чист. Землището е богато на много лековити билки. Срещат се почти всички дървесни видове. Фауната е много богата: бозайници, пернати и влечуги.

Най-голямото богатство на Лясково са неговите хора.

Ето какво ми казва Неделя Георгиева: „Прихождащите свикват с нас. Не може да отидете някъде, където има доброта и да се показва лошотия. Става едно превъзпитание на тия хора. И хора, които не искат да се пречупят стават единаци. Лясковлии ги отблъскват. Търсят си добротата, търсят си това, което е в тяхната душа".

Разказва, че някога вратите на къщите винаги са били отворени, а възрастните учили по-малките на труд, които задно с големите нижели тютюн. „Първо в едната къща ходихме да помагаме, после в другата. Ние специално Лясковлии още се поддържаме. Аз уча и моите деца и внуците ми, че хората трябва да се уважават“. Така разказва Неделя и добавя: „Красиво е, вода има много. Имаме си и две лисици, разхождат си се, опитомени са вече. Аз слагам храна и те ядат от храната с кучетата и с котките“.

Неделя спомена, че преди време над Лясково някой е искал да прави санаториум за болни от бронхиална астма, но това така и не се е случило.

Още малко от историята на селото, която разказват местните. През 15 век по време на потурчването на българите, от днешно Девинско Лясково, група семейства не пожелали да приемат новата мохамеданска религия, грабнали част от покъщнината си, и потеглили да търсят ново убежище. Сегашното землище на Лясково е било част от имотите на Бачковския  манастир, който дал разрешение и благословията си тези преселници, тук да построят своите къщи и да заживеят спокойно. С установяването си на това място, те нарекли местностите, с имената на местностите на старото село, изградили параклиси на същите светии.

Около 1800 година е построена църквата, а камбанарията е открита на 12 април 1897 год. Къде са извършвали религиозните ритуали дотогава не е известно. 1898 г. е построено сегашното училище. Дотогава децата са учили в стара сграда на същото място. Както в повечето села и тук сградата на училището и на читалището са пред рухване.

Местните сега имат сили да поддържат основно църквата. Посрещат и изпращат деца, внуци и любопитни туристи. А гледката каква да е, щом е родопска. Спира дъха - зелена и величествена. И всичко това, само на около 30 км от Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…