„Не искахме да показваше клишетата за френската култура, които всички познаваме, а да представим интересни, нестандартни проекти от съвременната им сцена“, това заяви артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева при представянето на премираните проекти в конкурса „Капана: Събития и намеси в градската среда“ с фокус Френска култура. Общо 5 проекта ще получат финансиране, като цялата отпусната сума, която те си разделят е 35 000 лв.

15 000 лева ще управлява Фондация „Култура и съврменност“, свързан със съвременното изкуство, събития, обсъждащи мястото на градския човек, като потребител и създател на култура и запознаване с идеята за човекът-„фланьор“. Самият проект носи названието „Фланьорът и капаните на светлината“ и обединява шест модула – видео-инсталация, изложба рисунки голям формат, лекция, дискусия, работилница и среща-разговор с основните артисти в проекта Нина Ковачева и Валентин Стефанов. „Фланьор“ е френска дума, превърнала се в термин за скитащ се човек, гражданин, който акцентира в ежендевието си на наблюдаване на събитията около него, на развитието на градската среда и случващото се в нея.Френската култура идва в Капана с книги-уникати, музикален монумент и артистичен парфюм

С 13 000 лева се финансира проектът „Синята брада – брак без приказка“ на Паник Бутон Театър. Те ще насочат вниманието ни към домашното насилие. „Синя брада“ е синдром от психологията, в който жената – жертва изпада в зависимост към насилието. Творческото пространство на кафе „Канапе“ ще бъде превърнато в интерактивна художествена инсталация, в която публиката ще се придвижва и ще си взаимодейства със средата, като по този начин ще усеща драматичните ситуации.

„За пръв път подкрепяме по-големи и по-видими проекти“, уточни Светлана Куюмджиева. Тя добави, че до момента в конкурсните програми за Капана, фондацията се е насочвала към по-малки проекти, но искат да тестват как ще се отразят на културния живот тези по-големи инициативи.

С по-малки суми са подкрепени 3 други проекта. С 3000 лева е подпомогната идеята за представяне на уникални книги, свързани с френската култура в книжарница „София“. Книжарницата е създадена през октомври 1989 година и е първата частна в България, носител е и на награда „Христо Г. Данов“. Те ще представят уникалната колекция от редки образци книги от 16, 17 и 18 век, свързани с история, георгафия, театър, законодателств, религия и др. Ще бъде представена и първата френска граматика на български език, издадена през 1869 година във Виена.

Специален парфюм, който може да стане част от мърчъндайзинга на „Пловдив 2019“ също е подкрепен от проекта. Бакара България ще създаде Eau de Kapana, в който френски експерт ще обучи местни специалисти в създаването на специфични аромати. В него ще се търси ароматът на Капана и сегашният му спечифичен дух. Проектът е обсъждан дълго време, поради съмнения, че се финансира бизнес инициатива. Стигнало се е до решението, че този уникален продукт може да бъде част от идентичността на „Пловдив 2019“ и Капана, да се подарява на гостите и официални лица, след като градът и общинската фондация получат права върху него.

Петият премиран проект ще създаде „музикален монумент“. Популярният френски съвременен композитор Пиер Анри ще представи аудиовизуален колаж, в комбинация с визуализация и генеративна аудиосреда. Още 3 проекта са оставени като „резерви“ в конкурса. Кандидатури са подали общо 49 участника.

Всички проекти са много добре написани и взискателни към творчеството си. Навсякъде има някаква форма на колаборация от поне двама артисти, разказа Пиер Гийме от Френския културен институт, член на журито. Надеждата е сътрудничеството с „Пловдив 2019“ да продължи, като вече има идеи и за конкурсна програма за 2018 година, фокусирана върху френския дизайн, добави той.

Останалите членове на журито са артистичният директор на ОФ „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева, експертът във фондацията Гина Кафеджиян, режисьорът Камен Калев и архитект Любо Георгиев.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…