След дълго чакане, преди дни стартира ремонт на сградата на края на Главната на Джумаята. Архитектурната ценност, построена по проект на архитект Стойко Стойков, се нуждаеше от ремонт от няколко месеца. Голяма част от фасадата се бе откъртила, след което сградата стоеше обезопасена, за да не пострадат преминаващи граждани. Ремонт обаче дълго време така и не стартира.

В крайна сметка преди дни след преминаване на нужните процедури майстори строители започнаха работа по фасадата на сградата. За изминалите няколко дни работа се забелязва, че дейностите се извършват внимателно и с автентични материали.

Интересно е, че в момента текат още няколко ремонта на културни ценности по улица "Александър Батенберг". От известно време оградена със скеле и мрежа е сградата на ъгъла с "Д-р Вълкович" срещу Стълбите на Каменица. За съжаление съседната сграда е в плачевно състояние, но изгледи за ремонт там няма. Ремонт, но само в интериорната част се извършва и в сградата на Уникредит, изградена от арх. Йосиф Шнитер. Там особено впечатляваща е вътрешната конструкция с видимите метални колони, които поддържат етажите.

През лятото започна и ремонт на сградата на другия край на Главната срещу Руската книжарница. Свършената до момента работа също показва внимателна грижа за сградата и нейните автентични орнаменти. От известно време обаче там не се забелязват работници и няма яснота докога ще продължи ремонтът на тази сграда. Можем да се надяваме и зорко да следим дали строителите ще последват примера на сградата на площад "Централен" от другата страна на Руската книжарница, в която е живял и Димитър Кудоглу. Преди малко повече от година тя също претърпя реставрация и е един от най-добрите примери за добре обгрижена по автентичен начин къща.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…