Джаз музика от САЩ, Испания и България ще изпълни залите на ГДК "Борис Христов" тази вечер. От 20 часа на сцената се качват джазмените от Дони Маккаслин Бенд, както и Христо Йоцов Проект: Jazz Cats. Програмата на пловдивския фестивал тази година е групирана с по два концерта на вечер. Така с един билет феновете могат да се насладят едновременно на две различни преживявания.

Дони Маккаслин е един от най-изтъкнатите саксофонисти, композитори и музикални новатори на своето поколение, широко признат от критици и публика в средите на джаза, рока и електронната музика. С 12 издадени албума и три номинации за Грами, той придобива широка известност благодарение на своята работа и приятелство с Дейвид Боуи, с когото работят заедно по последния му албум „Blackstar“.

„Беше като сбъдната мечта, с тази разлика, че никога не бих могъл да си мечтая за нещо такова“, коментира Дони. „Дейвид Боуи беше артист-визионер, чиято щедрост, творчески дух и смелост ще ме съпътстват до края на дните ми“. Съвсем не е случайно, че последният албум на Маккаслин „Beyond Now“ е посветен на Боуи. И докато мнозина срещат Маккаслин за първи път именно в „Blackstar“ и “Beyond Now”, успешната му кариера продължава вече повече от 25 години.

„Jazz Cats“ е името на последния проект на Христо Йоцов. „Cat“ е нарицателно за джаз музикант или посветен на джаза човек въобще. В историята на музиката този идиом е използван често и особено за виртуозни артисти. Луи Армстронг е сред първите, които наричат своите музиканти на сцената „cats“, широко разпространен е жаргонният израз и в речта на Майлс Дейвис, за когото всички са били „cats“. В златните години на джаза „cats“ са и музикантите в оркестъра на Дюк Елингтън.

В „Jazz Cats” Христо е поканил млади и талантливи съмишленици – Арнау Гарофе, страхотен испански саксофонист, който живее в България, както и пианиста Любо Цанев, получил образованието си в САЩ, и басиста Митко Карамфилов. Имената на пиесите в албума са красноречиви – „Angry Cats”, „Lazy Cats”, „Motion Cats”, „Mystical Cats”, „Happy Cats”. Фантазия и страст, лекота и ефимерност се преплитат, за да се слеят в едно истинско джазово изживяване – колкото стилизирано, толкова и във вълнуващото поле на импровизацията. На сцената на Пловдив Джаз Фест „Jazz Cats“ ще бъде представен от Христо Йоцов, Арнау Гарофе, Любо Цанев и Борис Таслев.

Очаквайте по-късно в Kapana.bg и Под Тепето подробен репортаж от откриването на Plovdiv Jazz Fest на 1 ноември!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…