Сгушен в родопската гора, манастирът "Св. Св. Кирик и Юлита" е едно от най-приятните за посещение места край Пловдив. На по-малко от половин час с автомобил, той не е от най-известните, но е сред най-живописните манастири в околията.

Смята се, че манастирът е основан още през Средновековието. В по-ново време той споделя съдбата на много други български християнски постройки и става жертва на кърджалиите от началото на 19 век. През 1810 година е опожарен от престъпните банди.

В следващите години манастирът е отново възстановен. Тъй като манастирът е под покровителството на "Св. Св. Кирик и Юлита", а манастирската църква - на "Света Параскева", то се предполага, че преди години всъщност е имало два близкостоящи манастира, които са носили имената на отделните светци. Именно през Възраждането и след опожаряването от кърджалиите е станало и обединението.

Манастирската църква е построена през 1850 година. Много красива и живописна както отвън, така и отвътре. Отвън храмът има голям многостенен купол. Отвътре тя е богато изографисана, макар и не всички стенописи да са в добро състояние. Изглежда тя е живописвана на няколко етапа, като основен майстор е зографът Алекси Атанасов, за когото няма много запазени биографични данни. Запазени са интересни сцени от житията на Св. Кирик и Св. Юлита, на пророк Илия, както и голяма и богато изрисувана сцена на Разпятието.

Още преди 100 години много миряни, пристигащи от всички български земи, са изписвали имената си, издрасквайки ги по стените. Преди години това е било практика и не се е смятало за нередно. В по-късно време започват и природните процеси - влагата започва да разрушава стенописите и днес на много места те са в лошо състояние.

През 80-те манстирът е предаден на Съюза на архитектите, които я ползват за база дълги години. Дълги години се водеха спорове за собствеността и управата на манастира, но днес той е отново върнат на църквата.

До горноводенския манастир се стига по пътя за Асеновград и през самия квартал Горни воден. Пътят е добре указан с табели. Освен самия манстир, при добро време е приятна и разходка в природата. Наблизо се намира аязмо с едноименен параклис. 

 

Очаквайте всеки уикенд предложения за културен туризъм в района около Пловдив от Kapana.bg. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…