Корнелия Нинова като Голата маха в изложбата Артпредседателство на Невъзпитаните карикатуристи

Ириен Трендафилов: Смеем се през сълзи. Това е една тъжна изложба с персонажи, които не харесваме и искаме да изчезнат

Как Леонардо да Винчи би изобразил Витрувианския човек, ако беше българин и живееше днес? На този въпрос със солидна доза сатира отговарят Невъзпитаните карикатуристи Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов в изложбата си Артпредседателство, открита днес в Етнографския музей. Детето чудо на родната политика и предприемачество, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров, първата социалистка Корнелия Нинова и премиера Бойко Борисов са най-честите герои в шаржовете на творците, които пловдивчани и гости на града имат възможността да видят през следващите две седмици. Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов не успяха да присъстват на откриването на изложбата си днес. Но пък в Етнографския музей се събра по-голямата част от пловдивската карикатуристка гилдия. Смях през сълзи. Това ще предизвикат у всеки карикатурите, окачени по стените на възрожденския паметник на културата, обясниха колегите на авторите.

Това е една тъжна изложба, която показва нашата действителност. Такива политици имаме, такива си рисуваме. За жалост, ние ги правим герои в подобни изложби, като ги избираме. А после единствено ни остава да им се смеем чрез карикатурите, иначе ни идва да плачем. Тук са все персонажи, които не харесваме и които искаме да изчезнат, каза пред гостите на събитието карикатуристът Ириен Трендафилов.

Карикатуристите от „Прас Прес“ представят грозотата на съвременната политика чрез красотата на шедьоври на Леонардо да Винчи, Пикасо, Мунк, Матис, Ван Гог, Гоя, Дега. Корнелия Нинова е Голата маха на Гоя. Христо Иванов и Атанас Атанасов пият абсент, за да забравят самотата в карикатурната реплика на шедьовъра на Дега „Абсент”, а Лиляна Павлова играе кючек на Юнкер като „Момиче върху топка” на Пикасо. Триото „патриоти” Симеонов, Сидеров и Каракачанов са Тримата Богатири на Виктор Воснецов. А Пеевски е не само Витрувианския човек. Той е човекът, който изтръгва викът от позеленелия Юнкер в сатирична преработка на емблеатичното платно на Мунк. Пеевски е акулата в аквариума на шаржовия вариант на творбата на Деймиън Хърст „Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на живия”. Пеевски наднича от всеки тъмен ъгъл в българската политическа действителност. За да уплаши даже европейските политици, дали си среща в България в рамките на европредседателството. Които, разбира се, също попадат на мерника на Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов в проекта Артпредседателство. И Меркел, и Туск, и Юнкер, и Макрон, и Мей, и Курц и всички други актуални герой на днешния Европейски политически театър са окарикатурени, голи и някак естествени в своята си политическа роля.

На нас зрителите на това голямо театро, не ни остава нищо друго, освен да се посмеем малко с персонажите по стените в Етнографския. Или пък да поплачем. Но да не забравяме, че всъщност ние сме кукловодите, макар и само по време на избори.  
Очаквайте интервю с Ириен Трендафилов


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…