Макар и сред артистичната общественост и будното гражданско общество хората да са единодушни, че пловдивските тютюневи складове и фабрики са ценни културни паметници, често се случва все пак някой да попита "къде изобщо някой опазва някакви фабрики". Всъщност един от най-интересните и посещавани паметници на културата в Южна Испания е свързан именно с тютюневата индустрия. През XVIII век този регион преживява икономическо развитие именно чрез вноса на тютюн и неговата преработка в готови цигари. Фабрики, складове и други подобни сгради има в няколко големи града, за които ще ви разкажем в няколко тематични текста, които могат да бъдат пример за Пловдив.

Най-известна и най-посещавана е Кралската Тютюнева Фабрика в Севиля. Сградата е на повече от 250 години. Като повечето подобни сгради и тя е променила предназначението си през годините и днес е сграда за образование.

През 1758 година обаче тя отваря врати като фабрика за преработка на тютюн. Архитектурата на сградата е изключително пищна, типична за периода, въпреки че става дума за индустриална сграда. Стотици мъже са работили там в продължение на над 200 години.

През 1875 година френският композитор Жорж Бизе пише "Кармен" - една от най-прочутите му опери и изобщо едно от най-известните произведения на класическата музика. Главната героиня Кармен е работничка именно в тази тютюнева фабрика в Севиля. По тази причина фенове на операта често посещават сградата в Севиля като интересен туристически обект.

Любопитно е обаче, че дълги години фабриката е предимно мъжка. До началото на XIX век, близо 100 години, мнозинството работници са били мъже, които обаче не са произвеждали добра продукция, често са вдигали стачки или не са спазвали добра дисциплина. Конкуренцията от други фабрики, в които работят жени, смазва севилската фабрика, в която продукцията е много по-некачествена и много по-скъпа. Така за кратко фабриката затваря, за да отвори няколко години по-късно с жени работнички. 100 години по-късно в Пловдив, мнозинството служители в тези фабрики също са жени.

Така Кармен се вписва в историята на тютюновото производство на Испания. Самата сграда обаче има дълга съдба. След Втората световна война отново има големи финансови проблеми. Фабриката спира работа и след голямо преустройство, тя става основна сграда на Университета на Севиля. Така тази ценна 250 годишна сграда е част от града и носи огромни ползи както за самите местни хора - като университет, така и за местни и гости - като туристически обект.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…