Ансамбълът от Тютюневи складове в Пловдив, построени 20-те години на миналия век, става част от Европейския път на индустриалното наследство  /European Route of Industrial Heritage/. Тютюневият град се нарежда до обекти като "Стоманеното сърце" на Острава, Чехия, "Металният град" Грефенхайникен, Германия и Музея на желязната и стоманена промишленост и минното дело в Кастилия и Леон - Саберо, Испания.

Инициативата за Европейски път на индустриалното наследство стартира през 1999 година и в момента е най-голямата дигитална информационна платформа, посветена на индустриалното наследство в Европа. Подкрепена от Европейския съюз, Европейската комисия и „Творческа Европа“, в мрежата са включени повече от 1600 места от 47 държави, които представят маршрути до индустриални сгради и музеи, посветени на промишлеността от миналия век.

Тютюневият град е представен като проект част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019,  който чрез мулти-жанрови артистични действия, инсталации, изложби и изследвания цели да обърне вниманието и предизвика интереса към тази специфична градска зона. Европейският път на индустриалното наследство насочва посетителя из онези обекти на континента, които, макар и сменили функционалната си принадлежност, сега са притегателни туристически дестинации. В дигиталната платформа Тютюневият град е показан с кадри от провелите се в края на миналата година Градски игри, които показват и мястото като подходящо за творчество и забавление.

С включването на Тютюневия град  в Европейския път на индустриалното наследство фондация „Пловдив 2019“ реализира идеите от платформата ТРАНСФОРМИРАНЕ в клъстера „Градски мечти“ за оживяване на пространствата.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…