Print this page

Първо издание на френска граматика на български показва книжарница София

Редки образци на Френското книгоиздаване ще бъдат показани от 16 април до 11 май в книжарница София в квартал Капана. Част от колекцията си от екземпляри от XVI, XVII, XVIII в. от френски издания, френски автори и френски печатници на теми философия, история, география, пътеписи, театър, законодателство и религия ще представи Димитър Балджиев, френски гражданин от български произход, роден в Пловдив. Той посвещава целия си живот на страстта да издирва, съхранява, реставрира и колекционира издания от началния етап на Европейското книгоиздаване. Посетителите на книжарницата ще могат да видят и първото издание на френска граматика на български език, издадена 1869 г. във Виена.

Представените книги, документират водещата роля на френската култура по време на Възраждането и значението й за оформяне на духовния облик на Европа и света. През XV в. Франция е един и от най-големите центрове на европейското книгопечатане.

Откриването е на 16 април от 14.30 часа в книжарницата на ул. „Абаджийска“ 7 в квартал Капана, на което ще присъства и Димитър Балджиев, с който посетителите ще могат да дискутират различни теми, свързани с френското книгоиздаване.

Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, по ключовия проект Капана - квартал на творческите индустрии, Фокус - Френска култура, осъществен в партньорство с Френски институт – България.

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…