С кючек на кокили и танци до зори посрещнаха пролетта край Тунджа

60 000 души от различни части на света гледаха запалването на 3-метровия огън

Таня Грозданова

Празникът Хъдерлез и фестивалът Какава събраха близо 60 000 туристи в турския град Одрин този уикенд на 5 и 6 май. Двата ритуала са вписани в индикативния списък на ЮНЕСКО за световно културно наследство през 2017-а година, като кандидатурата е била съвместно с Македония.  

Какава е много стара традиция на ромите в региона, която датира от около 1400 години. Отбелязва се като фестивал от 14 години със съдействието на Община Одрин, разказва кметът на голяма община Едирне г-н Реджеп Гюркан, който посрещна в кабинета си група журналисти от Пловдив в събота 5 май 2018-а година.

Репортери от Града на тепетата имаха възможност да съпреживеят двата фестивални дни по покана на Областният управител на Одрин Г-н Гюнай Йоздемир и със съдействието и по инициатива на Генералния консул на Република Турция в Пловдив Н.Пр. г-н Хюсеин Ергани.  

Легендата разказва, че египетски фараони се опитали да убият ромския крал или бог Финго баба, а за да се спаси той скочил във водите на Червено море. „Ромите вярват, че рано сутринта на 6 май той ще излезе от водите на река Тунджа. Финго Баба не е излязъл от водата през последните 1400 години, аз мисля, че няма да излезе и сега, защото ще приключи легендата,“ разказва с усмивка кметът на Одрин Реджеп Гюркан в кабинета си.

 

Началото на Хъдерлез и Какава се поставя с празнично шествие преди обяд  по Главната пешеходна улица на града. В него участва, както местната управа, така и военните, училищата и граждани.    

След обяд големи групи от хора започват да прииждат край брега на река Тунджа по стария  мост в местността Сарайичи. Там вече е пълно с коли, скари, сергии. Повечето от жените носят специални венци с цветя в косите си, които се продават на всеки ъгъл между 5 и 10 лири. В пъстрото множество се забелязват огромни цветни къдели с шекер памук, шарени кули от балони, носи се ароматът на печено месо. А от сцената и огромни високоговорители се носи традиционна ромска музика.

Така ромите в Одрин посрещат пролетта. Следва кулминацията на вечерта – запалването на 3-метрова клада, чийто огън и сутрешното потапяне във водите на река Тунджа се вярва, че пречистват душите ми.

Преди да падне нощта всеки, който има някакво желание, го написва на листче. Желанията се окачат на Дървото на желанията, където пренощуват. Млади и стари танцуват цяла нощ край реката, а в ранното утро на 6 май пускат листчета с желанията си в Тунджа. Тогава във водата влизат по-смелите млади мъже, които са прескачали огньове  за здраве през нощта. С тях се потапят в сватбени рокли и булките, които се молят за дете.

Директорът на дирекция „Култура и туризъм“ за Област Одрин Ахмет Хачиоглу заяви, че празниците Хъдерлез  и Какава през последните години са се превърнали в изключително популярен туристически пакет за гостите, които се интересуват от културен туризъм. Цялата леглова база на хотелите в града е била заета 4 месеца по-рано.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир, който прие пловдивските журналисти в кабинета си, заяви, че е изключително щастлив от домакинството на Пловдив като Европейска културна столица през 2019-а година. По думите му, администрацията на Одрин е готова за съвместни инициативи.

Очаквайте подробности по темата.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…