След като кацнахме на Луната, Конгресът на САЩ сякаш загуби интерес да се надпреварва и да развива космическата програма. Правеха се различни опити за едно или друго нещо, но в последствие политиците се отказваха от финансиране. Вярвам обаче, че сегашната администрация на САЩ е твърдо решена отново да се върнем на Луната. Това заяви пред журналисти астронавтът с 4 космически мисии зад гърба си д-р Ричард Линехан. Той бе на посещение в Пловдив по покана на Американското посолство в България и се срещна с няколко стотин ученика в Дом на културата „Борис Христов“.

„Сякаш когато кацнахме на Луната решихме, че сме спечелили надпреварата. Според мен трябваше вместо да намаляме оборотите, веднага да се върнем там и да направим своя база на Луната. Там щеше да натрупаме опит как се живее в такива условия и да я ползваме като база за колонизиране на останалия космос“, каза Линехан пред журналисти преди срещата си с пловдивските тийнейджъри. По образование той е ветеринар, специализирал „Вътрешни болести и патология на екзотични животни“. Две от мисиите му в космоса са свързани с поведението на животните при нулева гравитация.

„В една от мисиите излетяхме с голям модул, в който имахме различни животни – 4 примата, един от които бях аз, няколко плъха, риби, щурци, паяци и други животни. Правехме основно експерименти с нас самите, а върху животните основно следяхме как реагират на средата. Имахме и няколко миши ембриона. В бъдеще време вероятно хората ще се размножават на други планети или при нулева гравитация. Затова искахме да знаем как протича този процес в такива условия“, коментира той.

Според него извънземен живот съществува, но не знае дали изобщо някога ще го срещнем. „При наличните фактори, трябва да си идиот, за да си убеден, че няма друг живот. Има толкова много звездни системи и планети, които биха били подходящи за живот. Шансовете са огромни. Но дали някога ще се срещнем – не зная, тъй като разстоянията са огромни“, добави той.

„Вярата ми в Господ не се е променила от пътуванията ми в Космоса. В каквото вярвам на Земята, в това вярвам и в орбита. Смятам, че всичко това е част от общия план за сътворението, полетите ми не са променили вярата ми“, добави още Линехан.

Пред децата той разказа за своя опит с космическите мисии, като им показа снимки от неговата работа в кораби и в открития космос. „Да правиш космически разходки е както забавно, така и ужасно трудно. Представете си, че сте в голяма рицарска броня, върху ролкови кънки, с боксови ръкавици и аквариум на главата. Ръцете ви са просто едни рачешки щипки. И ви пращат посреднощ да смените кабелите на колата. Общо взето е това“, разказа Линехан. Той сподели и детайли, относно екипировката – като охладителната система, която поддържа температурата на тялото или реактивния jet-pack, с който космонавтите могат да се върнат до кораба, ако осигурителното им въже се скъса. „В космоса е много студено, но докато работиш се загряваш, потиш се. Затова имаме и система за охлаждане“, добави той. В края на презентацията си Линехан показа снимки на различни градове от Космоса, привлече вниманието на младежите към замърсяването на водите и планетата и акцентира върху това, че ако всеки от тях иска да успее в своята сфера, трябва да заляга над учебниците и да се труди много за своите мечти.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…