Искат да социализират Марица с изложби, инсталации и арена за традиционни игри

Впечатлени са от дивата природа и от биоразнообразието, искат да запознаят пловдивчани с тях

Артисти от Германия, Португалия, Румъния и Дания представиха идеите си за социализирането на река Марица и остров Адата с инструментите на културата. Матиас Гарф от Германия, Ана Бротос от Португалия, Алин Танаса от Румъния и Нина Йоргенсен от Дания са от няколко дни в Пловдив, в рамките на резидентната програма ADATA AiR на „Пловдив 2019”. Те са сред първите творци, които гостуват на града в инициативата на фондацията, която се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София. Четиримата разказаха за впечатленията си и идеите си за художествени проекти, насочени към реката и острова, които евентуално да бъдат реализирани през 2019г., като част от специалната програма АДАТА в рамките на Европейска столица на културата.

Матиас от Лайпциг е в Пловдив от три седмици. Той поставя в центъра биоразнообразието на Марица. В предишните ми проекти винаги съм използвал намерени захвърлени преди това предмети и материали. С тях правя скулптури на животни в гигантски размер, като съобразявам материалите със същността на обекта ми. Бях на реката в последните дни. Природата там е зашеметяваща, обясни Матиас. Той се срещнал с орнитолози от Пловдив, с които иска да си партнира. Идеята му е по естествената линия на коритото на реката да бъде направена своеобразна изложба от животинските видове и най-вече птици и насекоми, които я обитават. Искам да направя скулптури на животинския свят на Марица. Искам хората от града и гостите му да се насладят на тях и в същото време да се информират какво се крие в природата по поречието. Като искам скулптурите ми да бъдат направени от отпадъци, събрани от коритото на Марица, разкри германският артист.
 
Ана от Португалия има по-динамична идея. Тя иска да провокира пловдивчани и гостите на града в годината на Европейска столица на културата да играят традиционните национални игри- от Стражари и апаши, през Дама, до Ръбче и Мижидарка. В момента тя се е впуснала в детайлно проучване на уличните игри в Пловдив. Искам да създам, в която може да се играе всичко, което се е играло по улиците и поляните на града в миналото. Почти никой не го прави днес. И това е тъжно. Има още по-стари традиционни игри, за които новите поколения дори не са чували. Търся информация за тях. Но ми е трудно, тъй като имам невъзможност да комуникирам с възрастните хора тук. Идеята ми е това изследване и евентуалното реализиране на проекта ми да създаде връзка между поколенията и връзка между българските традиции в игрите и Европа, разкри Ана Бротос от Лисабон.

Румънският артист от Клуж Алин Танаса иска да изгради сцена в реката, която да представлява евентуално мост към Адата. Той обаче ще е недовършен и няма да достига до острова, който е частна собственост. Тръгваш по моста, но в крайна сметка никога не стигаш до него, обяснява Алин.

Нина Йоргенсeн от Дания пък е силно впечатлена от растителността в коритото на Марица. Природата е изумителна. Толкова е богато, диво и специално. В другите европейски страни реките се контролират и моделират. Тук не е така. Има не бетон, а дива природа. Учуди ме това, че когато ходих на реката, там нямаше хора. А има толкова да се види и изживее. Видях съвсем малко доказателство за човешко присъствие- предимно боклуци и няколко ръчно сковани пейки. Учудих се защо хората не ходят на реката. Затова искам да ги инспирирам, да ги мотивирам да идат в коритото на Марица с изложба и инсталация, която да им показва зеленината на Марица и Адата. Да им покаже какво пропускат, разказа Нина Йоргенсeн.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…