Общо 74 птичи изображения има по мозаечните подове на раннохристиянския храм

Димитър Градинаров: Впечатляващото е, че птиците са представени в естествени пози. Убеден съм, че някой ги е наблюдавал на живо, докато е подреждал мозайката и ги е пресъздавал

Общо 74 изображения на птици има по мозаечните подове в Епископската базилика на древния Филипопол. Седем вида от тях са разпознати от орнитолога Димитър Градинаров, в съвместни действия на фондация „Америка за България” с Българско дружество за защита на птиците на терен. Имаме и пет предположения за другите изображения, за които обаче не можем да бъдем сигурни, обясни Градинаров във втория ден от международната научна конференция в Пловдив, посветена на изключителния археологически обект. Той разходи всички по пътя на птиците от мозайката на Епископската базилика с доклада си.

Орнитологът е проучил внимателно всяко от така колоритните и красиви изображения по мозайките в базиликата. Открил е, че по диагонал в мозаечните пана вървят едни и същи по вид птици в различни естествени пози.
Имаме два диагонала с токачки, два диагонала с мъжки пауни и три диагонала с тракийски кеклици. Впечатляващото е, че птиците са представени в естествени пози. Убеден съм, че някой ги е наблюдавал на живо, докато е подреждал мозайката и ги е пресъздавал. Вероятно изобразените птици в различни пози са били в частна колекция на някой от местните владетели или първенци, смята Димитър Градинаров.

И уточнява, че не е изненадан от присъствието на екзотични видове в паната. В Римската империя се е търгувало много с екзотични животни, в това число и птици. Част от тези птици, които можем да видим в мозайките, са били изключително търсени както за престиж и чиста естетика, така и за птичи боеве, както и за кулинарни наслади, разказа орнитологът и избори видовете, които е разпознал, пресъздадени от цветни каменни тесери от неизвестен мозаечен майстор. Видял е токачки, индийски пауни, които са били важен символ на престиж в древността, колхидски фазан, зеленоглава патица, тракийски кеклик, традиционна кокошка, папагал Малък Александър.

Има предположения, че другите видове птици в мозайките са султанка, женски паун, женска кокошка, египетска гъска и различни видове патици.

Присъствието на птиците по пода на Епископската базилика не е случайно. Птиците са били считани като преносители на душата от земния в горния свят, коментираха историци в  днешния ден от конференцията. 

Невероятният паун, изваян от шарени тесери на входа на самата Базилика, който е обграден от още половин дузина други птици, се намира неслучайно там, смята доц. Ваня Попова. Паунът гледа към гледа точно към епископа. Погледът му е насочен там, където епископът се е появявал и е приканвал вярващите да влязат в храма. Паунът в Епископската базилика на Филипопол може да се сравни само с един мозаечен паун  в храм във Франция. А на въпроса защо има толкова много животни по пода на Базиликата, отговорът може да е, защото това е земната твърд. Птиците и рибите са създадени в един ден от Господ. Работата на птиците по пода е била да спират движението на вярващите, да направи походът им към абсидата тържествен, обясни доц. д-р Ваня Попова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…