Двама от участниците в програмата по награждаване получиха награди и останаха на сцената

Въпреки единствената номинация в категория "Журналистика" за екипа на "Нула 32", приз не бе връчен

Пълна зала "Борис Христов" с качествена и стегната програма посрещна носителите на тазгодишните награди "Пловдив" в сферата на културата. Призовете бяха раздадени тази вечер в спектакъл по идея и режисура на Държавния куклен театър и директора Виктор Бойчев, който дори даде и една от наградите. Любопитна част от церемонията бе, че двама от участниците в самата програма получиха награди.

Представлението завърши с изпълнение на детски хор на химна "Върви народе възродени", под диригентството на Златина Делирадева и хор "Детска Китка", които миг по-рано бяха получили наградата си в категория "Произведение на изкуството, предназначено за деца". Тя дирижира както хора, така и публиката в залата, които припяваха с децата, след препоръката на водещите Влади Севов и Златка Далчева: "Заедно!".

Двамата водещи бяха част и от живото излъчване по БНТ2. В самото начало на церемонията един от техните колеги трябваше да прекъсне ангажимента си към живото предаване - Антон Марчев остави камерата и получи наградата си в категория "Аудио визуални изкуства" за поредицата "Пътувай с БНТ".

Преди него награда бе връчена на арх. Райна Бекирова, която бе единствената номинираха в категория "Архитектура" за сградата срещу ГДК "Борис Христов", където се проведе церемонията. Изненадващо бе решението на комисията в друга категория, в която имаше само една номинация - за "Журналистика". Там единственият допуснат и преминал одобрение кандидат бе екипът на списанието "Нула 32". Без представяне на аргументи пред публиката обаче бе съобщено, че награда в тази категория няма да се присъди, след което екипът на списанието напусна салона.

Нямаше изненади в другите категории, където призовете взеха известни имена от сферата на културата: Стоян Куцев за "Изобразителни изкуства", Мирослава Кацарова и Plovdiv Jazz Fest за "Музика", Аксиния Бутева в раздела "Културно наследство", Венера Атанасова за "Художествен превод" на романа „Момичето от Бруклин“ на Гиьом Мюсо и проф.Инна Пелева в "Художествена литература" за книгата си „Георги Марков. Снимки с познати“. В категория "Театър" бе отличен екипът на спектакъла "Момчето от последния чин", като наградата взе Стоян Алексиев - който имаше и индивидуална номинация в същата категория.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…