Колкото и невероятно да звучи не само по света, а и у нас има хора, които обичат микробиологията и миниатюрните организми на планета до такава степен, че да ги превръщат в изкуство, за да покажат красотата им на невярващите. Има случаи когато учените рисуват, а творците с четки мълчат и могат само да съзерцават вдъхновяващите картини в петри.

Една от стъклениците в рамките на изложбата „Агар Арт“ в Природонаучния музей на Пловдив е показателна за гореописаното. От нея наднича шедьовърът "Автопортрет със сламена шапка“ на Винсент Ван Гог, дело на Ванина Кирова. Автентичната творба има особена слава сред изкуствоведите. Някои я наричат "картината-пътешественик", а други - "картината-убиец" защото историята на този шедьовър е тясно свързана със съдбата на френския колекционер Амброаз Волар. Именно Волар открива, че автопортрета има "двойник с мистични "заложби".

Когато стане въпрос за изкуство, бактериите и плесените не са първото нещо, за което се сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено привлекателната тема и пренасят  историята на портрета в лабораторните стъкленици, за да покаже мистичните заложби на света на микробите импресионисти.

Микробиологията е наука, чията „вътрешна“ красота не може да бъде разгледана без помощта на въоръжено око. Това са написали Анели Неофиту и Калоян Петров от Университета по хранителни технологии в Пловдив на своята творба, представляваща микроскоп.

Микробното изкуство или агар арт е произведение, създадено чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби. Те се събират с тампон, сеят се върху хранителна среда и след 24 до 48 часа прорастват и стават видими за нас. Цветовете зависят от характеристиките на микроорганизма и средата, върху която е посят. След появата на пигментите започва същинското рисуване с бактериологично ухо или т.нар. йозе - метална примка. Като при истинското рисуване първоначално се виждат само щрихи, а цветът се появява в целия си блясък, когато бактериите се развият и картината буквално оживява. 

Прочетете още и вижте много снимки в Под Тепето

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…