Известният руски музикален деятел Владимир Николаевич, капацитет № 1 в джаза, сравни музиката на Владимир Величков с тази на Дюк Елингтън

Пловдивската студентска музикална формация "Жарава” се завърна от участието си в най-престижния руски фестивал  „Петроджаз“, който се организира ежегодно в Санкт Петербург, Русия.  Тазгодишният XIV Международен фестивал "Петроджаз", най-голямото международно събитие в света на джаз музиката, което събира повече от 200 музиканти от 10 страни, и повече от 100 000 зрители се проведе от 27 до 29 юли.

 Огромен успех! - така може да се обобщи представянето на студентска музикална формация "Жарава”, която е представителна към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Съставът е от студенти, изучаващи специалност „Музика и Поп и джаз“ към Педагогическия факултет на ПУ. Техен художествен ръководител и ментор е прославеният български музикант Владимир Величков.

Още с пристигането си на 27-ми юли, „Жарава“ участваха в предаване на националната телевизия на Русия, а вечерта от 20 ч. изнесоха концерт на сцената на Островский площад в Санкт Петербург.

От сцената на Петроджаз прозвуча и едно голямо признание, направено от известния руски музикален деятел Владимир Николаевич, считан за капацитет № 1 в джаза, експерт на Русия, на 87г., който сравни музиката на Владимир Величков с тази на Дюк Елингтън . При огромен интерес и пред многохилядна екзалтирана публика, с перфектен звук и ефектна мултимедия, двата концерта на „Жарава“ в рамките на Петроджаз  бяха оценени като най-високо ниво.  „Тази оценка е още по-ценна и поради факта, че музикалният пазар в Русия е изключително развит и мащабен, руснаците работят много добре и знаят как се правят нещата, при това без компромиси за качеството“, не крие радостта си Владо Величков.  Всички музикални експерти са на мнение, че „Жарава“ са гвоздеят на фестивала,  такава енергия и магическо съчетание на музика до сега не са чували и виждали. До месец след завръщането, „Жарава“ ще получат като подарък и видеото от двата концерта – чест, която домакините оказват специално на пловдивската група.

Съвсем наскоро, "Жарава” от Пловдив оглави за втори път световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада.  Отново под №1 за месец юни,  "Жарава”  водеше в  престижната Класация,  която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. Класирането се осъществява на база гледания и харесвания, като „Жарава“ бе под №1 в глобалната класация за втори път. Първият път, когато това се случи през септември 2017 г. , осемте български студенти и един ученик прославиха страната ни със свои интерпретации на две народни песни – „Миш Маш “ и „Калино, Калинче“. Веднага след големия успех, последва и поканата от организаторите на „Петроджаз“ за участие в Санкт Петербург.  

Пътуването на студентска музикална формация "Жарава“ се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“. Ръководителят Владимир Величков поднесе на Губернатора на Санкт Петербург Георгий Сергеевич Полтавченко, поздравителен адрес, почетен плакет и албум на Пловдив от името на Кмета на града инж.Иван Тотев, както и рекламни сувенири  на Пловдив – Европейска столица на културата – 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…