В България усещам, че хората са запазили, макар и несъзнато, връзката с природата, с приказките и песните много повече, отколкото във Франция. На тази несъзната връзка ѝ трябва само малка искра, за да се разпали истински – това коментира френският артист Рафаел Фор от „Театър на пътищата“, който е основният организатор на събитието „Шепоти от родопски приказки“, което се провежда в село Добралък. Десетки артисти, професионални и аматьори, са се събрали в китното населено място за да създадат нестандартни театрални представления сред природата този уикенд – 3, 4 и 5 август. Събитието е част от програмата на „Пловдив 2019“ като Европейска столица от културата в частта ѝ със събития в региона.

Спектакълът „Шепоти“ ще използва селото и природната среда около него като декор за представленията. „Природата – поточето, гората, птичките няма да са просто сцена, а ще са истински участници в историята, която ще представим“, разказа Рафаел. Целият спектакъл е изграден в седмиците преди 3 август, в които са проведени няколко работилници, проучвания на място, на които се базира представлението, което ще е уникално, специфично създадено за Добралък.

Проведени са общо три работилници – за сетивен театър, за разказване на приказки и по пеене. В тях са участвали артисти от осем държави от целия свят, сред които Франция, Финландия, Израел, Швеция и други. След всяка работилница е проведено и мини-представление, на което са показани резултатите от работата.

„Целта беше хората да задълбочат своите познания в тези сфери, или пък тези, които никога не са правили това, да придобият нови умения. Всичко се случваше в тясна връзка със заобикалящата среда на селото. Това, че работилниците се случваха в самото сърце на селото – в читалището и в къщата за гости на центъра ни даде възможност да сме близо до реалната среда на Добралък. За нас това беше много важно, да сме в тясна връзка и контакт с жителите на селото“, коментира Рафаел Фор.

Той даде за пример работилницата за разказване на приказки, в която са участвали хора, които никога не са разказвали, както и такива, които имат някакъв сценичен опит. Ключово в работата на Рафаел е била връзката с природата, с конкретни места, като гората, реките, самото село и как те по специфичен начин да повлияят на целия процес и крайния творчески резултат. Целта на „Театър на пътищата“ е да сблъскат публиката и артистите с този нов тип изкуство, много по-свързан с природата. „Всичко това е един богат обмен – това, което ние можем да дадем като наш опит, но и това, което можем да получим от българския бит, българския фолклор, обменът с местните музиканти“, споделя Рафаел.

Той е останал особено впечатлен от това, че способността за устен разказ у нас не е загубена така, както е загубена във Франция. „Много лесно хората в България успяват да се свържат с прочетена история, след което да я предадат устно, да я разкажат пред публика и да пресъздадат образ. Много ме впечатли и срещата с тукашната музика, впечатлени са и самите музиканти в екипа на „Театър на пътищата“, които дори ще вземат урок“, добави Рафаел Фор.

Спектаклите, които ще се проведат в събота от 16 часа и неделя от 15 часа, ще се случат в природната среда. Те няма да бъдат на една сцена, а публика и артисти ще „пътуват“ из гората и природата около село Добралък. В различни моменти те ще се спират на дадено място, където ще се случва нещо специфично и режисирано. Основната препоръка е хората да се подготвят с практични неща – удобни обувки, да са готови да вървят, и да стоят прави около час и половина, уточнява френският артист. След час и половина в природата предстои и час и половина спектакъл в самото село.

„Много се вълнувам каква ще бъде публиката. От една страна дали местните хора ще се осмелят да посетят нещо толкова нестандартно, от друга страна – градската публика, каква ще бъде тя, кой ще дойде чак до тук“, добави Рафаел Фор. „Театър на пътищата“ има опит във Франция и артистите познават френската си публика, но са любопитни кои ще бъдат българските зрители.

В идеалния вариант през следващата година артистите ще прекарат още повече време в няколко родопски села и ще подготвят по-мащабен спектакъл.

Не очаквана изненада за тях и за фестивала бе пропадането на автомобилния път до Добралък на 2 август. Бързата реакция на местната власт обаче спаси събитието. Пътят до Добралък е проходим и всеки, който иска да посети спектакъла може да стигне – от Пловдив до там се стига за около 1 час с кола, като пътят минава през Асеновград, покрай Асеновата крепост и село Яврово.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…