Print this page

В България усещам, че хората са запазили, макар и несъзнато, връзката с природата, с приказките и песните много повече, отколкото във Франция. На тази несъзната връзка ѝ трябва само малка искра, за да се разпали истински – това коментира френският артист Рафаел Фор от „Театър на пътищата“, който е основният организатор на събитието „Шепоти от родопски приказки“, което се провежда в село Добралък. Десетки артисти, професионални и аматьори, са се събрали в китното населено място за да създадат нестандартни театрални представления сред природата този уикенд – 3, 4 и 5 август. Събитието е част от програмата на „Пловдив 2019“ като Европейска столица от културата в частта ѝ със събития в региона.

Спектакълът „Шепоти“ ще използва селото и природната среда около него като декор за представленията. „Природата – поточето, гората, птичките няма да са просто сцена, а ще са истински участници в историята, която ще представим“, разказа Рафаел. Целият спектакъл е изграден в седмиците преди 3 август, в които са проведени няколко работилници, проучвания на място, на които се базира представлението, което ще е уникално, специфично създадено за Добралък.

Проведени са общо три работилници – за сетивен театър, за разказване на приказки и по пеене. В тях са участвали артисти от осем държави от целия свят, сред които Франция, Финландия, Израел, Швеция и други. След всяка работилница е проведено и мини-представление, на което са показани резултатите от работата.

„Целта беше хората да задълбочат своите познания в тези сфери, или пък тези, които никога не са правили това, да придобият нови умения. Всичко се случваше в тясна връзка със заобикалящата среда на селото. Това, че работилниците се случваха в самото сърце на селото – в читалището и в къщата за гости на центъра ни даде възможност да сме близо до реалната среда на Добралък. За нас това беше много важно, да сме в тясна връзка и контакт с жителите на селото“, коментира Рафаел Фор.

Той даде за пример работилницата за разказване на приказки, в която са участвали хора, които никога не са разказвали, както и такива, които имат някакъв сценичен опит. Ключово в работата на Рафаел е била връзката с природата, с конкретни места, като гората, реките, самото село и как те по специфичен начин да повлияят на целия процес и крайния творчески резултат. Целта на „Театър на пътищата“ е да сблъскат публиката и артистите с този нов тип изкуство, много по-свързан с природата. „Всичко това е един богат обмен – това, което ние можем да дадем като наш опит, но и това, което можем да получим от българския бит, българския фолклор, обменът с местните музиканти“, споделя Рафаел.

Той е останал особено впечатлен от това, че способността за устен разказ у нас не е загубена така, както е загубена във Франция. „Много лесно хората в България успяват да се свържат с прочетена история, след което да я предадат устно, да я разкажат пред публика и да пресъздадат образ. Много ме впечатли и срещата с тукашната музика, впечатлени са и самите музиканти в екипа на „Театър на пътищата“, които дори ще вземат урок“, добави Рафаел Фор.

Спектаклите, които ще се проведат в събота от 16 часа и неделя от 15 часа, ще се случат в природната среда. Те няма да бъдат на една сцена, а публика и артисти ще „пътуват“ из гората и природата около село Добралък. В различни моменти те ще се спират на дадено място, където ще се случва нещо специфично и режисирано. Основната препоръка е хората да се подготвят с практични неща – удобни обувки, да са готови да вървят, и да стоят прави около час и половина, уточнява френският артист. След час и половина в природата предстои и час и половина спектакъл в самото село.

„Много се вълнувам каква ще бъде публиката. От една страна дали местните хора ще се осмелят да посетят нещо толкова нестандартно, от друга страна – градската публика, каква ще бъде тя, кой ще дойде чак до тук“, добави Рафаел Фор. „Театър на пътищата“ има опит във Франция и артистите познават френската си публика, но са любопитни кои ще бъдат българските зрители.

В идеалния вариант през следващата година артистите ще прекарат още повече време в няколко родопски села и ще подготвят по-мащабен спектакъл.

Не очаквана изненада за тях и за фестивала бе пропадането на автомобилния път до Добралък на 2 август. Бързата реакция на местната власт обаче спаси събитието. Пътят до Добралък е проходим и всеки, който иска да посети спектакъла може да стигне – от Пловдив до там се стига за около 1 час с кола, като пътят минава през Асеновград, покрай Асеновата крепост и село Яврово.

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…