Всички търкания, припирни и шумни скандали бяха забравени в името на това ЗАЕДНО при представянето на програмата на Пловдив 2019

Кирил Велчев: През следващата година всеки един от нас ще бъде не само гражданин, но и домакин, посланик на Европейска столица на културата

Светлана Куюмджиева: Промяната вече е започнала и за първи път тя е тласкана от културата

Пловдив започна отброяването на стоте дни до старта на Европейска столица на културата със ефектен 3D мапинг върху сградата на фондация „Пловдив 2019” и шумна заря над Римския стадион снощи. Гостите на церемонията по представянето на програмата за 2019-та дадоха старт на отброяването с творбата на визуалния артист Петко Танчев. Преди това, всички заедно, бяха в салона на Драмата, където спектакълът на режисьора Крис Болдуин представи стъпките  от историята на Пловдив- Европейска столица на културата. Там бяха хората, участвали в реализацията на инициативата от самото й начало. Всички търкания, припирни и дори шумни скандали бяха забравени в името на това ЗАЕДНО, което е и голямата цел на каузата Пловдив 2019. На сцената излязоха и всички хора от екипа на Фондацията, който в момента работи по проекта и реализирането на събитията от програмата му.

Начало на церемонията дадоха кметът Иван Тотев, зам.-министърът на културата Амелия Гешева и изпълнителният директор на „Пловдив 2019” Кирил Велчев. Може би преди четири години не съм си представял какво означава да чуеш името Пловдив от журито и какво огромно значение има това за бъдещето на един град. Тази енергия, която градът получи с това признание, даде възможност на много хора направят така, че Пловдив да се промени. А той се промени за тези четири години. Градът вече печели своите дивиденти от това, че е културна столица, отбеляза Иван Тотев. Той не пропусна да благодари на всички, които са участвали в целия процес.

Говорим си вече за опера, за художествени галерии. Това нямаше да се случи, ако Пловдив не бе получил този заряд. Аз съм сигурен, че следващата година ще бъде годината на Пловдив. Годината, в която всички ще говорят за Пловдив. И това ще даде отражение десетки години напред, заяви кметът.

Пловдив вече изпълни част от онези ангажименти, разписани в книгата. Пловдив се чете различно в европейската и световната карта и това може да се види от всички коментари, ЗАЕДНО отдавна не е пловдивски мащаб, каза зам.министърът на културата Амелия Гешева.

През следващата година всеки един от нас ще бъде не само гражданин, но и домакин, посланик на Европейска столица на културата. Нека кажем на света, че в Пловдив всичко се случва и това е мястото, където сме заедно, пожела изпълнителният директор на „Пловдив 2019” Кирил Велчев.

След него на сцената излязоха представителите на чуждите културни институти, партньори на Пловдив 2019. Те вдигнаха слогъна #ЗАЕДНО и дадоха да се разбере, че сътрудничеството с Пловдив няма да е само през 2019г., а ще продължи и след това.

Ключовите акценти от програмата представи артистичният директор на фондацията Светлана Куюмджиева. Тя покани и целия екип на „Пловдив 2019” на сцената, като всеки от членовете му обяви по няколко събития, които ще се случат догодина в предварително заснети видеа.

Европейска столица на културата не е просто едногодишен календар със събития, това е нелек и дълъг процес на промяна, която ще продължи и след 2019г.  В последните седем години мотото ни ЗАЕДНО се превърна и във флаг на основните европейски ценности- свободата, толерантността, многообразието, волята за успех и любопитството. А също и символ на решаването на някога изглеждащи невъзможни местни проблеми, каза Светлана Куюмджиева.

Създадохме програма, в която има всичко- оперни и театрални представления, изложби, концерти, игри, спорт, акции и пърформанси на открито. Всеки може да намери нещо за себе си в тази програма. Тя има и по-дългосрочни цели- да подобри икономиката, да подобри живота на хората, да заздрави общностите, допълни тя. И подчерта, че най-важните от всичко в този проект, са гражданите на Пловдив, които „изискват, очакват, критикуват, участват и обичат града си и изкуството така, както и ние”.

Ясен знак, че българският, балканският и пловдивски отпечатък върху Европейска столица на културата ще е много важен, бе даден още снощи. Събитието по обявяването на програмата се реализира с участието на местни артисти- композитора Мирослав Турийски, танцьорите от „Линди Хоп България“, хореографията на Яница Атанасова, брас-бенд музикантите - Венелин Георгиев, Дарин Иванов , Благой Гешев, Ценко Мелин, Александър Леков и Кристиан Желев, струнен квартет от Държавна Опера – Пловдив: Добрина Николова, Зафирка Ангелова, Татяна Филипова, Антоанета Ряхова, Яшко Аргиров и оркестър „Брестовица“, Народните певици от Неделино - Деница Гочева и Снежана Кисьова, представящи прочутия родопски двуглас, и едни от най-добрите визуални артисти в Пловдив - студиата „Пункт“, „СенсЛаб“ и Камен Савов.

Пловдив вече е различен. Много по-отворен, много по-жив, много по-видим и познат със своята история и дори със съвременната си култура. Промяната вече е започнала и за първи път тя е тласкана от културата. Обикновено досега културата е служила или като аксесоар на обществения живот или като инструмент за пропаганда. Но сега на културата са възложени много по-важни функции и тази промяна си прехвърля през културата към града, каза още артистичният директор на „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева.

Очаквайте в следващите дни основните акценти от програмата на Пловдив- Европейска столица на културата

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…