Музейният комплекс сред фаворитите в конкурса Емблематичната сграда на България
 
Откритият само преди година музеен комплекс Малката Базилика е единствената сграда от Пловдив, която участва в придобилия изключителна популярност конкурс „Емблематичната сграда на България”. Съвременното архитектурно решение, което в същото време разкрива невероятни подови мозайки от късноантичния Филипопол, е сред фаворитите в класацията именно заради качествения микс на модерност и история. До момента Базиликата е събрала 442 гласа. Подкрепете пловдивската сграда тук: http://www.emblematichnitesgradi.com/. Под тепето и КАПАНА.БГ вече го направихме- нужен е само един клик с мишката. По вот в момента Малката Базилика е на четвърто място в конкурса, като се бори за званието Емблематична сграда с Народен театър Иван Вазов, Театрален комплекс Доходно здание и Хан Хаджи Николи.

Историята

Малката базилика е изградена през втората половина на V век в чест на Базилиск – главният военен командир на провинция Тракия. Той останал в историята, когато през 471 г. успял да отблъсне от града разбунтувалите се готи. През 475 г. Базилиск станал Император, но само след 20 месеца бил свален от предшественика си, който унищожил всички следи от съществуването му, включително и надписите, вградени в мозайката на Базиликата.

Скоро след смъртта на Базилиск, базиликата изгоряла до основи. Предполага се, че причината била атака на варвари. Дървеният покрив и керемидите рухнали и затрупали вътрешността на църквата с отломки. Хората, обаче, желаели църквата си възстановена. Малката базилика била вдигната от пепелищата, и новите основи легнали върху старите. Мозайките обаче така и не били реставрирани. Оставили ги на място и просто ги покрили с нов под от обикновени тухли. Новата Малка базилика обаче имала друго, с което да впечатлява посетителите си – баптистерия.

Баптистерият на Малката базилика бил проектиран като място за кръщение на новородени и на възрастни хора. Той имал два входа – един за езичници и един за християни. Имал и мраморен басейн с форма на кръст, дълбок 1 м. Мраморни колони поддържали изящен покрив, а подът извън басейна бил украсен с едни от най-хубавите мозайки в тази част на империята: двойка гълъби и елен. Гълъбите символизирали Светия Дух, а еленът – душата, която се стреми към Бог.

Руините на археологическия паметник са открити случайно през 1988 г. при изграждането на панелен блок. Тъй като се смята за едно от най-ранните свидетелства за християнството по българските земи и доказателство за изключителното майсторство при създаване на подови мозайки в късноантичния Филипопол, базиликата е реставрирана и отворена за посетители на 20 септември 2013.

Настояще и бъдеще

Малката Базилика в новата си архитектурна опаковка бе открита точно преди година. Тя бе изградена със 100-процентово финансиране от Фондация Америка за България. Само за 12 месеца музейният комплекс се превърна в едно от най-посещаваните от туристите и жителите на Пловдив места под тепетата. Същевременно Америка за България стартира другия си проект тук, още по-мащабен и още по-важен не само града, но и за България- Голямата Базилика.

Конкурсът

Инициативата "Емблематичните сгради на България" се организира от Аlpha Bank и конкурс „Сграда на годината”, организиран от Градът Медиа Груп. Инициативата цели да представи значимите реновирани или реставрирани през последните години обекти, неизменна част от културно-историческото наследство на България. Тази инициатива е и част от дългогодишните традиции на Alpha Bank да подкрепя и развива значими културни проекти в цялата страна, които имат принос към общото културно наследство и постижения на България.

„Емблематичните сгради на България” представя 12 реставрирани или реновирани сгради-паметници на културата по лесен и удобен начин. Тук, в сайта на инициативата, можете да разгледате интерактивно 360° видео на всяка сграда, да прочетете интересни факти и да гласувате за Вашата любима сграда. Тази, която събере най-много гласове, ще стане „Емблематична сграда на България за 2014 година”.

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…