Финалът на националната благотворителна инициатива „Стара хартия за нова книга“ беше поставен в Пловдив на 29 септември 2018 г., където 2370 деца участваха в събитието, организирано от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Малчуганите с помощта на своите родители предадоха на пунктовете на пл. „Стефан Стамболов“ 12,1 тона хартия за рециклиране, спасиха от изсичане 170 дървета и получиха 2600 нови книжки. Кампанията в града се проведе с подкрепата на Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Фондация „Пловдив 2019“.

Изпълнителният директор на „ЕКОПАК България“ Тодор Бургуджиев откри празничния ден. „Неслучайно тази инициатива се провежда под надслов „Почисти и прочети“ – защото обединява грижата за околната среда чрез разделно събиране на отпадъците с четенето“, каза той. Сиана Колибарова от Книжен център „Гринуич“ благодари на всички родители, които чрез личния си пример показват на децата пътя към книгите и невероятните истории, които се крият в тях. Своя поздрав към всички присъстващи отправи и Василка Чопкова, директор на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към Община Пловдив.

През 2018 г. рекорден брой участници подкрепиха кампанията „Стара хартия за нова книга“. Общо 11 290 деца от 6 български града предадоха 62,5 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 828 дървета. В замяна малките екоактивисти получиха 12 870 нови книги. Сред тях беше и новото специално издание на „ЕКОПАК България“ „Грийн тийн“, публикувано специално за инициативата.

1300 малчугани от Бургас поставиха началото на тазгодишната акция със 7,2 тона хартия за рециклиране, 94 спасени дървета и 1500 нови книжки.

В Хасково 930 деца се включиха в каузата. Те събраха 6,7 тона стара хартия, спасиха 86 дървета и за награда си избраха 1150 книги.

Рекордът за най-голямо количество предадена хартия за рециклиране се държи от децата на София – 15,5 тона. В столицата 2700 малки екоентусиасти спасиха от изсичане 202 дървета и получиха като подарък 3200 книги.

Най-много деца се включиха в събитието в Русе – 2740. Те събраха общо 13,8 тона хартия за рециклиране, с което помогнаха за спасяването на 182 дървета. 2950 бяха раздадените нови книги там.

За първи път Плевен беше домакин на детския празник. Градът отбеляза силен дебют с 1250 малки участници, 7,2 тона предадена хартия за рециклиране, 94 спасени дървета и 1470 нови книги.

Началото на инициативата „Стара хартия за нова книга“ е поставено през 2013 г. в София. Целта на организаторите от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ е да мотивират децата още от най-ранна възраст да се научат да полагат грижи за природата и да изпитват любов към книгите и четенето. За шестте години в кампанията са се включили общо 37 540 малки участници, които с помощта на своите родители са събрали 195,5 тона хартия за рециклиране. Така те са спасили от изсичане 2558 дървета, а в замяна са получили 42 470 нови книги.

Следващото издание на „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе през септември 2019 г.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…