В Пловдив има все по-голям брой експати и дигитални номади, и с основание!

Автор и снимки: Dobs Totev

Роден съм в Пловдив и доскоро не гледах на града като на място за работа от разстояние. От известно време живея в чужбина и всеки път когато се върна, винаги съм изненадан, че има нови неща за правене.

Забелязах, че градът се разраства значително по отношение на бизнеса, хората, пътуващите и дигиталните номади.

Общността от хора

Ако харесвате странни, алтернативни, хипстърски, креативни хора, интересуващи се от технологии, Пловдив е много подходящ за вас. Всяка седмица има нетуъркинг събития, които се провеждат в различни кафенета или споделени работни пространства. Хората са склонни да излизат всяка вечер за по питие, понякога за вечеря, а в петък и събота нощният живот продължава до сутринта. Мястото, което задължително трябва да посетите, е квартал Капана, известен още като квартала на творческите индустрии.

Издръжка на животa & качество на животa

Според Nomadlist разходите за живот в Пловдив възлизат на около 1100 евро месечно, но според мен бихте могли да живеете с малко по-малко в града и въпреки това начинът ви на живот ще е чудесен. Можете да си намерите апартамент под наем за около 300-400 евро на месец, а седмичното пазаруване на хранителни стоки ще бъде около 100 евро (ако искате да се храните добре и сами да приготвяте храната си).

Градът има чудесна релаксираща атмосфера с много места за отмора на открито, като централния парк или парковете на хълмовете.

Споделени работни пространства & кафенета

България е известна с това, че е в топ 30-те страни с най-бързата широколентова връзка в света. Пловдив не остава по-назад. Можете да намерите чудесни места, където да работите безплатно като кафенета и барове с чудесна интернет връзка.

Предлагат се и варианти за споделено работно пространство. Въпреки че все още не са идеални, надяваме се, че в следващите години ще има нови места, които да задоволят изискванията и исканията на младите хора, работещи дистанционно. Няколко, които опитах и харесах са BizLabs и Cat and Mouse Coworking. И в двете средната цена за бюро на ден е около 7 евро.

Древна архитектура

Не само че ще имате страхотен и спокоен начин на живот в Пловдив, но и ще живеете в един от най-старите градове в Европа. Той е запазил древната си архитектура в Стария град, разположен на хълм над центъра на града.

Открити басейни

Ако сте в града през лятото, има много възможности за открити басейни, където можете да отидете за слънчеви бани и плуване. Най-добрите басейни обикновено са винаги извън града. Аз лично шофирам, за да стигна до тези места, но хващането на такси от града също е вариант и няма да ви струва повече от 10 евро.

Целия превод на статията, както и още много красиви фотографии, с източник Unreal.earth може да проследите в Lost in Plovdiv.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…