Понякога хората описват някого като излъчващ увереност. Често обаче това е всъщност харизма, родена от редица фактори, много от които нямат нищо общо с увереността. В действителност човекът, който изглежда се носи уверено, може изобщо да не е толкова уверен.

Истинският признак за увереност са всички онези неосезаеми качества, които са скрити под повърхността. В известен смисъл става въпрос повече за това какво не правят уверените хора, отколкото за това какво правят. Това е така защото истинската увереност позволява да се отървем от онези умствени „патерици“, които много от нас използват, за да се почувстват по-добре.

Когато осъзнаете кои са тези неща, вие самите ще можете да се отървете от „патериците“ си и да започнете да живеете по-уверено.

Разберете кои са петте неща, които уверените хора не правят.

Не съдят другите

Желанието да се съдят или да се критикуват околните произтича от ниска самооценка.

Никой, който е наистина уверен и сигурен в себе си, не чувства необходимостта да критикува хората, само за да се почувства по-добре самият той. Уверените хора просто нямат тази дупка в себе си, която да запълнят.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Родителите на уверените деца правят тези седем неща всеки ден

Не си измислят извинения

Една от най-важните характеристики на уверените хора, е тяхната перспектива за вината и ефикасността на собствените им действия.

Уверените хора не обвиняват другите (или нещо извън себе си) за това, което се случва с тях. Те не вярват, че светът е срещу тях или че някой политик, например, дефинира и контролира собственото им щастие.

Те знаят, че властта е в собствените им ръце и имат голямо ниво на самоефективност - вярата в собствената им способност да накарат нещо да се случи.

Не търсят комфорта

Уверените хора разбират, че личностно израстване се случва, когато излязат извън зоната си на комфорт. Те знаят, че докато се чувстват комфортно, не се движат. А в живота когато не се движиш, си мъртъв.

Да живееш означава да се движиш, а търсенето на комфорт е просто друг начин да се скриеш от това, от което се страхуваш. Уверените хора разбират това и свикнат с това чувство на дискомфорт, за да знаят, че винаги растат.

Не позволяват това че нямат нещо да им пречи

Уверените хора също са находчиви. Или най-малкото те вярват в способността си да накарат нещо да се случи.

Независимо от всичко, те не позволяват липсата на ресурси да ги задържи. Ако им липсва нещо - капитал, връзки, умения или знания - те вярват в способностите си и напредват с план за придобиване на това, което им липсва.

Или, в случай че не могат да се сдобият с него, те не се оставят то да им пречи да предприемат действия и да вършат най-доброто, което могат, с това, което имат.

Не бягат от конфликт

Уверените хора разбират, че понякога конфликтите са необходими в живота. Но вместо да бягат от тях, те се стремят ефективно да контролират този конфликт.

Независимо дали става въпрос за това да отстояват себе си или да защитят някого, или просто да изразят мнението си, те не позволяват на другите да ги тъпчат и да злоупотребяват с тях.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…