Вероятно сте чували всички онези приказки за това как трябва да си поставяте цели, да се задоволявате само с най-доброто и да се възползвате максимално от потенциала си. Това са очевидните начини, по които успешните хора остават успешни. Има обаче много начини, по които да постигнете успех и да го задържите, за които хората дори не се замислят. Вижте какво правят успешните хора:

Закусват

Статия от Frontiers in Human Neuroscience цитира много изследвания, които установяват, че закуската всяка сутрин увеличава капацитета за учене. Въпреки че проучването проследява само деца и юноши, уменията и опитът, които се научават, се прехвърлят лесно в зряла възраст. Ранното ставане за закуска освен това означава, че денят ви започва по-рано, а и ви осигурява енергия за останалата част от деня.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 4 сутрешни навика, които ще намалят тревожността ви

Отнасят се с всеки човек в живота си като с учител

Никой не обича многознайковците. Вместо да се правите, че знаете всичко, живейте с отношение на ученик, който винаги иска да учи. Така ще придобиете полезни умения и знания. Повечето от тези уроци се случват пасивно, докато наблюдавате останалите и се учите от техния пример.

Създават трайни бизнес взаимоотношения

Създаването на бизнес контакти и така нареченият нетуъркинг са изключително важни, ако искате да сте успели. Когато се учите от хора, не забравяйте да им върнете услугата, като предоставите своите знания. Така хората ще ви познават не само като човек, който иска да се учи и да бъде обучаван, но и като такъв, който желае да предаде знанията си. Колкото по-голяма става мрежата ви от контакти, толкова по-успешни ще сте в намирането на решения, създаването на бизнес партньорства и дори в смяната на работното място и изкачването на кариерната стълбица. Най-вече, ще се учите от примера на околните и вие самите ще ги водите със собствения си пример, печелейки си уважението им.

Те са лидери, а не шефове

Вероятно ви се е случвало да работите на място, където шефът просто раздава заповеди от върха и очаква да бъдат следвани. Най-вероятно без да дава никакви напътствия. И вероятно е избухвал всеки път, когато нещо се обърка, но някак си вината винаги е била във вас. В книгата си „21 незаменими качества на лидера“ Джон Максуел казва, че един наистина успешен лидер проявява интерес към проектите си и се опитва да добави стойност, като помага на хората, с които работи. Ефективните лидери не само дават нареждания, но и демонстрират, че ги е грижа за хората. Не е нужно да контролирате всеки малък детайл, вместо това изслушвайте хората от екипа си и се опитайте да им помогнете да бъдат възможно най-добри в работата си. В резултат на това те ще постигат повече, ще са лоялни и ще изпитват удоволствие от работата си.

Мислят критично

Не всяко решение на всеки проблем е просто. За да бъдете успешни, трябва да можете да преценявате всяка ситуация и да определите най-добрия ход на действие, без значение колко е сложна. Може дори да се наложи да изоставите нещо, ако като помислите критично и честно анализирате ситуацията, се окаже, че е най-добре да започнете отначало. Изключително трудно е да се откажем от любимите си проекти, но понякога е необходимо.

В книгата си „Силата на навиците“ Чарлз Дюиг твърди, че трябва да определим кои навици са добри и да ги култивираме. От друга страна, трябва да се стремим да елиминираме лошите си навици. Но помнете, че и двете изискват време. Ако сте търпеливи обаче, ще успеете.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…