Мащабна изложба представя над 80 творби на големия художник в Градска художествена галерия на 7 януари

Иво Дернев

55 години от рождението на Кольо Карамфилов честват днес приятелите и почитателите на художника, отишъл си без време преди пет години. Те вдигат чаши за наздравица нагоре, към небето, където маестрото без съмнение свири на пиано, пее любим рефрен на Сачмо и стяга поредна самостоятелна изложба. Паралелно с тази, която му организираха тук, в земния Пловдив, в галерия L’union de Paris.

В изложбеното пространство на улица „Отец Паисий” от няколко дни са подредени рисунки на Кольо, правени най-често в неформална обстановка, извън ателието, сред приятели на маса. Именно чрез рисунката се разкрива най-интимната част от творчеството, показваща кривите на авторовата мисъл, казват от галерия L’union de Paris.

„Представените рисунки представят различни етапи от творчеството на Кольо Карамфилов, което дава възможност да се проследи как се развива визуалния език на автора и какви промени претърпява. По този начин се създава и по-пълна представа за вътрешния свят на пловдивския бохем. Някои от рисунките са посветени на негови колеги, или създава поетични образи, изградени с много финес а в други използва много ирония. По-важното обаче е, че изгражда образите с изключителна лекота на линията и без излишни детайли, което всъщност е част от разпознаваемия маниер на автора и характерния му начин на изразяване”, казва за експозицията Дарина Бойкина.

Голямото събитие, посветено на Кольо Карамфилов, обаче ще започне точно след месец. На 7 януари над 80 негови работи ще бъдат подредени на двата етажа в Градската художествена галерия. Изложбата се организира от фондация „Култура и съвременност” и галерия U P.A.R.K. и ще включва творби на Кольо от различни периоди, събрани от частни колекции. Ще видим негова графика, пластика, живопис. Повечето от работите почти не са показвани, а някои за първи път ще се срещнат с широка публика. Изложбата ще продължи до края на януари, като ще бъдат прожектирани всички филми, свързани с големия творец. А на 28 януари ще бъде представен специално подготвеният луксозен каталог от изложбата. Събитието ще е част от календара на Пловдив- Европейска столица на културата 2019.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…