„Като дива река” е петата, за сега последна, стихосбирка на поетесата Златина Великова. Самото заглавието ни подготвя за това, което ни очаква щом  разгърнем страниците на музата й. Една река, дива и буйна, те залива с емоции. Чист ручей, бликащ любов, очакване и малко тъга. Думи, които всеки от нас е искал да изкаже, но не е можел или просто го е било страх да си признае за случващото се вътре в него. Да направиш дисекция на собственото си сърце и душа, а после да ги излееш черно на бяло, представяйки ги на целия свят – това е творчеството на Великова.
Поетесата е родом от Нова Загора, но казва, че Пловдив е нейният град. Тук прекарва студентските си години и това белязва до голяма степен творчеството й. Сред присъстващите на представянето бяха нейни съученички и колежки от университета или както тя сама се изрази, хората, които имаха нещастието да четат първите й стъпки в поезията. Помня, когато ми даде да прочета това за първи път преди години, с носталгия сподели нейна приятелка, разгръщайки стихосбирката. Винаги влюбена – така я описват най-близките й хора. Великова си спомня как по гимназиалните купони винаги е намирала някоя друга минутка, в която да рецитира любимите си стихове на Елисавета Багряна и Дамян Дамянов. Златина означава злато и по същия начин римите й блестяха щом започна да чете подбраните стихове пред публиката в Бялата къща. Да чуеш как авторът сам чете произведенията си носи някаква специфична сила и спомен, оставащ в теб. Всеки следващ път щом ти сам отвориш книгата и започнеш да прелистваш, в ума ти изскача именно този нежен глас сред дървените греди, който с впита болка чете душата си. Да разгърнеш страниците на живота си и да ги подариш на света. Казват, че темата за любовта е вече комерсиална и изтъркана, но стиховете на Златина могат със замах да опровергаят това. Който не знае какво е това несподелена любов и не е имал такава да вдигне ръка, предизвика поетесата, а ръцете в публиката си останаха все така скръстени и държащи спомените. Думите са нищо без да вложиш нещо в тях. Златина казва, че пише, когато я стегне чипикът и я боли. Ако някой поет каже, че пише щастлив – не му вярвайте, допълни тя. Не всичко е цветя и рози, а тъгата и болката също са чувства, които трябва да бъдат споделени със света. За жалост или не, най-известните и стихотворения често биват крадени. Всички помним великото стихотворение „Писмо до Левски”, което уж бе написано от ученичка в единадесети клас. Разбира се, истината винаги излиза наяве и тя е, че всъщност Великова е истинският автор на тези силни думи. Не гледа на случилото се с лошо, даже се радва, че стихът й е стигнал до толкова много хора, а на ученичката единствено пожелава да е жива и здрава и някой ден да пише по-добре от нея самата.
Всеки човек може да намери поне едно стихотворение в „Като дива река”, което да свърже с част от своя собствен живот. Толкова рядко казваме думата любов, а камо ли да я изпитваме в това ежедневие. Трябва да сме влюбени в живота, за да го живеем с мерак, казва Великова. Това са стихове за истинските, смелите и за хората, които не ги е страх да отворят своите сърца.
Стрелките на часовника не чакат.
Неуморимо следват своя вечен ход.
Побързайте! Часовникът тиктака.
И няма време да живеем без любов.
/З. Великова/



Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…