Грешно е схващането, че интровертите не обичат да общуват с останалите хора. Напротив, обичаме, просто за нас е по-уморително и често по-трудно. Освен това обичаме уединението и имаме нужда да прекарваме време сами със себе си всеки ден.

Затова понякога е трудно да балансираме интровертността си с желанието да сме сред хора. Но това не означава, че е невъзможно. Всеки може да се научи да е по-общителен, но се изисква практика. Ето няколко съвета, с които да го постигнете по-лесно.

Научете се и се упражнявайте как да започвате разговор

Едно от най-трудните неща при общуването като интроверт е притеснението, което често ни спохожда. Като добавим и факта, че обикновено имаме по-малко опит в разговорите, често просто се сковаваме и не знаем какво да кажем след „здравей“.

Иронията е, че повечето хора, включително и интровертите, могат да разговарят безпроблемно, но им е трудно да започнат разговора.

Затова е добре предварително да се подготвите с няколко реплики и теми. Могат да са въпроси от сорта на „Кой е любимият ти сериал?“ или „Ако можеше да четеш само една книга до края на живота си, коя щеше да е тя?“ Упражнявайте ги за следващия път, когато трябва да разчупите леда.

Настройте съзнанието си преди да излезете

Следващото важно нещо е да се настроите вътрешно преди да излезете. Усамотете се и потърсете спокойствие. Намерете центъра си. Това ще ви донесе яснота, самоконтрол и спокоен ум. Сега се настройте за общуване. Изправете гърба, ако трябва се усмихнете насила и се оставете да ви обземе вълнението от това, което предстои. Дори първоначално да ви се струва, че се преструвате на екстроверт, не се притеснявайте. Отпуснете се и знайте, че всичко ще е наред.

Излезте с приятел

Така или иначе ще общувате, защо не излезете с приятел? Ако отивате на парти или подобно събиране с някого, когото познавате и е по-общителен от вас, това много ще ви помогне. Вашият приятел няма да ви остави да се свиете в ъгъла, а и няма да ви се налага да събирате кураж да говорите с непознати. Вместо това той или тя ще ви окуражи и мотивира да общувате с останалите и ще ви подкрепи, когато изпитвате затруднения.

Не се притеснявайте да си дадете почивка

Интровертите се изтощават, когато им се налага да общуват много. Не защото не обичат да говорят с други хора, а защото са много по-чувствителни към всичко, което се случва наоколо. Така че не се чувствайте виновни ако имате нужда от почивка.

Не е проблем, ако повечето ви приятели са екстроверти и искат да излизате всеки уикенд, но на вас ви идва в повече. Както и ако сте на петдневен фестивал, но още на третия ден изпитате нуждата да се приберете вкъщи и да презаредите. Дайте си почивка, когато се нуждаете от нея. Слушайте тялото си и намерете баланс.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…