Деветдесетте – времето, когато нямаше смартфони, слушахме музика на уокмени, а филмите гледахме на касетки. Именно това десетилетие обаче ни остави толкова добри заглавия – от „Криминале“ през „Мълчанието на агнетата“ до „Боен клуб“ и десетки други. Шедьоврите от последните години на миналия век ни харесваха заради оригиналните сюжети, брилянтната режисура и убедителната актьорска игра.

Освен всичко, филмите бяха и вдъхновяващи. Техните послания отваряха очите и разширяваха кръгозора ни. С доза носталгия и без да претендираме за изчерпателност днес ви представяме пет любими вдъхновяващи филми от деветдесетте.

Американски прелести (1999)

 „Американски прелести“ разказва историята на мъж на средна възраст, отегчен от живота си. Сюжетът често е определян като скандален, но понякога имаме нужда точно от такова разтърсване – за да осъзнаем, че сме попаднали в коловоз, сивотата ни задушава, а прозата на бита ни затиска. И знаем, че нещо трябва да се промени.

Форест Гъмп (1994)

Няма как да си говорим за вдъхновяващи филми от деветдесетте без да споменем „Форест Гъмп“. Филмът ни запознава с мъж с коефициент на интелигентност седемдесет и пет и живота му, преминаващ през управленията на Кенеди и Джонсън, Виетнамската война и аферата „Уотъргейт“.

„Форест Гъмп“ е забавен, вдъхновяващ, докосващ и многопластов. Обяснява живота и в същото време ни кара да осъзнаем някои неща за самите себе си.