Деветдесетте – времето, когато нямаше смартфони, слушахме музика на уокмени, а филмите гледахме на касетки. Именно това десетилетие обаче ни остави толкова добри заглавия – от „Криминале“ през „Мълчанието на агнетата“ до „Боен клуб“ и десетки други. Шедьоврите от последните години на миналия век ни харесваха заради оригиналните сюжети, брилянтната режисура и убедителната актьорска игра.

Освен всичко, филмите бяха и вдъхновяващи. Техните послания отваряха очите и разширяваха кръгозора ни. С доза носталгия и без да претендираме за изчерпателност днес ви представяме пет любими вдъхновяващи филми от деветдесетте.

Американски прелести (1999)

 „Американски прелести“ разказва историята на мъж на средна възраст, отегчен от живота си. Сюжетът често е определян като скандален, но понякога имаме нужда точно от такова разтърсване – за да осъзнаем, че сме попаднали в коловоз, сивотата ни задушава, а прозата на бита ни затиска. И знаем, че нещо трябва да се промени.

Форест Гъмп (1994)

Няма как да си говорим за вдъхновяващи филми от деветдесетте без да споменем „Форест Гъмп“. Филмът ни запознава с мъж с коефициент на интелигентност седемдесет и пет и живота му, преминаващ през управленията на Кенеди и Джонсън, Виетнамската война и аферата „Уотъргейт“.

„Форест Гъмп“ е забавен, вдъхновяващ, докосващ и многопластов. Обяснява живота и в същото време ни кара да осъзнаем някои неща за самите себе си.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Шестте най-вдъхновяващи филма на Том Ханкс

Добрият Уил Хънтинг (1997)

„Добрият Уил Хънтинг“ разказва за млад мъж с изключителни дарби и интелигентност, който обаче работи като чистач в Масачузетския технологичен институт. Уил има агресивно поведение и е арестуван за нападение на полицай. „Добрият Уил Хънтинг“ е филм за добротата, за страха от това да отвориш сърцето си за обичта, за болката от загубата, за куража да живееш истински. Филмът ще ви накара да се замислите за живота си.

Изкуплението Шоушенк (1994)

„Изкуплението Шоушенк“ е един от филмите, които определят киното на деветдесетте. Разказва за Анди и Ред, двама затворници, които се сближават в затвора, търсейки изкупление. Често е нареждан сред най-стойностните и вдъхновяващи филми на всички времена.

Титаник (1997)

 „Титаник“ се превърна в тотален хит още с излизането си. Любовната история на Джак и Роуз на небезизвестния кораб, пътуващ към неизбежната си фатална съдба, е също толкова запомняща се и докосваща днес, колкото беше през деветдесетте. Може да ви накара да преосмислите собствените си връзки и да ви напомни за непредвидимостта на живота

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…