Пред близо 60 студенти и гости визуалният артист Петко Танчев представи лекция в АМТИИ на тема "Интерактивни технологии в дигиталните изкуства". Той направи презентация, в която показа примери от свои проекти, по които е работил последните 5 години. Единият от тях е  сценографията на спектакъла на Драматичен театър-Пловдив „Одисей“.

Неговата работа като автор комбинира пространствено мислене и експерименти с инструменти за визуално програмиране и интерактивни технологии в областта на инсталацията и пърформанса. Петко Танчев създава интердисциплинарни проекти за театри, музеи и фестивали и често колаборира с артисти от различни творчески сфери. Неговите виртуални светове преосмислят аспектите на физическата действителност, като я изпълват с нов смисъл и значение.

През 2019-та година Петко Танчев е номиниран за награда „Пловдив“ в раздел „Аудио-визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“ за „Мултимедиен дизайн и сценография на оперния спектакъл „Мадам Бътерфлай“ – Opera Open 2018.

Петко Танчев е магистър по сценография и докторант в специалност „Дигитални изкуства“ на Катедра „Изкуствознание“ в Национална Художествена Академия, София. От 2016-та преподава Инструменти за визуално програмиране и Видеомапинг в същата специалност. В последните две години е куратор на модул за дигитални изкуства "Creative Media Lab" в Нощ/Пловдив. През 2013-та съосновава аудио-визуален колектив Мелформатор, а през 2018-та творческото студио SenseLab.

Попитан как се е насочил към Дигиталните изкуства, той отговори така: „От сценографията започна всичко и от това, че процесът ми беше по интересен от крайния резултат. Имахме в 4 курс задача по Видеоарт и така във видео медията открих едно средство за много бърза смяна в пространствата и взаимодействие с актьора и хората. После основаха специалността „Дигитални изкуства“. Това беше цял един нов свят от средства и предизвикателства в съвременното изкуство. Тези неща се развиват постоянно и много бързо, не мисля, че биха могли да ми омръзнат. Може би пак ще започна да рисувам след време за разнообразие, тъй като преди да започна да се занимава с компютри, постоянно рисувах. Но смених средствата“.

На въпрос на професор Галя Лардева от АМТИИ къде е ръба между  комерсиалното и високото в дигиталните изкуства, Петко Танчев каза, че ръб със сигурност има и допълни: „Темата е дълга, границата е тънка. Комерсиалното изкуство се появява много често, когато клиентът на такъв продукт казва какво да се прави, а самият той не разбира процеса. Когато стои напред изразният език на художника, проектът става артистичен. Сложна е темата и много преливат нещата от едното в другото“.

Петко Танчев разказа още, че в момента работи основно върху откриването на фестивала OPERA OPEN. „От Опера Пловдив ме поканиха да направим заедно със студиото SenseLAb визуализацията за откриването, което ще представлява гала-концерт на Античния театър. Ще взимаме данните и параметрите от музикантите на живо, за да ги свързваме с визуализацията. Разработваме тази система в момента. Интересно е взаимодействието с класическа музика на живо“.

Лекцията на Петко Танчев в АМТИИ се състоя в рамките на литературния фестивал „Младият Пловдив чете“, който среща деца и младежи с писатели, художници, преводачи, артисти.

Image Gallery

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…