Облицовка от камък и широки стъклени фасади – галерията на улица „Гладстон“, която беше показвана, скривана, обсъждана и оспорвана вече придобива вид. Издигната на мястото на старата постройка, използвана от Дружеството на пловдивските художници, новата – в екстериор – е с доста по-прости обеми и по-малко материали.

Три от фасадите са облицовани в камък, а между тях има остъклени стени. Почти гладка еднообразна каменна стена са направили архитектите към улица „Преслав“. Входът изглежда ще бъде от същата страна, като на старата галерия – откъм ъгъла на малката улица „Виктор Юго“ и „Гладстон“. Този ъгъл е богато остъклен от земята почти до корниза.

Разчупване има само в едната част по фасадата на улица „Гладстон“ с поредица колони, разстоянието между които се смалява с всяка следваща.

Вътрешните изложбени пространства изглежда ще се осветяват от покрива, каквото остъкление се забелязва от улицата.

Галерията не се натрапва с обема си и дори изглежда, че ще остави повече пешеходно пространство пред нея.

За всички останали детайли обаче тепърва трябва да се види крайния резултат. Гладките огромни еднообразни стени със светъл камък са особено неприятни за слънчев Пловдив, особено в пространство без зеленина, като ъгъла на „Гладстон“ и „Преслав“. Това важи не само от гледна точка на удобството на преминаващите хора, но и естетически. Все пак архитектите може да имат идея за сградата, за която не знаем – за озеленяване или друго решение за тази фасада.

Същото важи за останалата част от сградата, която тепърва ще придобие вид, лице и стил. За момента само можем да предполагаме крайния резултат.

Особено важно в случая обаче са интериорните пространства и най-вече – изложбените площи. Интериорната част за момента е затворена, в активен строеж. Къде, какво и как ще има вътре – никой публично не знае. Очакванията и базата за сравнение е старата сграда на „Гладстон“, която също имаше своите недостатъци, които можем да сравняваме и оценим дали са преодолени чак при завършен проект на актуалната галерия.

Некоментиран въпрос остава и името на пространството, което публично все още наричаме „галерията на улица Гладстон“, дори вече и не „на Дружеството на пловдивските художници“, тъй като отговорите на кмета Иван Тотев дали ДПХ ще продължи да е управител там не са категорично.

Забелязахме обаче намигване по въпроса. Дали с идея да предложат ново име или не, но на прозорец от фасадата се вижда надпис „Бай Х…“, вероятно оставен от строител върху прашно стъкло на втория етаж. На фона на мистерията около решението за събаряне на старата сграда, мистерията около строителството, вида, тайния дизайн и решения за архитекти, визия и управление на скъпото съоръжение, може би това име си пасва.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…