23 проекта на индивидуални артисти или екип от творци участваха в конкурса за сувенири, свързани с Епископската базилика. Победител стана младият Кристиян Мончев с проект за тениска, възглавници, химикалки и платнена чанта, базирана на елемент от мозайките в базиликата. Той бе определен след представяне на проектите днес в "малкия брат" - Малката базилика от представители на община Пловдив, фондация Америка за България и академия "Градът".

Общо 14 от проектите бяха номинирани за наградите, а всичките 23 участват в изложба, подредена в Малката базилика. Всички участници направиха кратки презентации на идеите си, след което жури реши призовата тройка. След Мончев награда получи Пламена Тонкева, също с идея за дизайн на платнена торба, както и дамски чанти и други подобни продукти. Третата награда взе Димитър Къркеланов с група керамични чаши с релефна декорация. Ивайло Борисов пък бе отличен като любимец на публиката с най-много споделяния във фейсбук. Неговият дизайн е основан на стилни прости форми, които се съчетават в букви, птици и други форми и знаци, които могат да се използват върху тениски, ключодържатели и др.

Сред останалите оригинални идеи имаше пъзели с дизайна на мозайките, къщички за птици - с връзка към птиците в мозайките, различни играчки, пощенски марки, пантофи, поставки за чаши, ключодържатели и др. Любопитно е, че конкурсът привлече участници от целия свят - освен от пловдивската АМТИИ и няколко столични университета, участници имаше от студенти или завършили в Берлин, Ваймар, Лондон.

"Искахме да разберем дали тези шедьоври на християнското изкуство - мозайките в базиликата - да вдъхновяват творци и за съвременни произведения. Явно могат, и резултатите са впечатляващи", коментира Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация "Америка за България".

Освен награждаването, гостите се насладиха и на дефиле от момичета, облечени в оригинални рокли с дизайн в стила на мозайките.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…