Чудесата на бъдещия музей омагьосаха дипломатическия корпус

Почетоха паметта на пловдивчаните, чиито останки бяха разкрити в средновековния некропол при археологическите разкопки

Откриха Стената на толерантността с посланията на дипломати и официални лица от 23 държави

Иво Дернев

Епископската базилика разтвори врати за точно два часа днес. Предпремиерното откриване гигантския съвместен проект на Фондация „Америка за България” и Община Пловдив събра почти целия дипломатически корпус под покрива на бъдещия музей. Посланици и официални лица  от 23 държави бяха буквално омагьосани от чудесата, които се крият под защитното покритие на културния център.  Голяма част от обекта е завършена, но остава още. Музеят ще посрещне първите си посетители през ноември, когато вече ще е и официалното откриване. И днес обаче любопитни граждани влязоха в него и останаха удивени от близо 2-те хиляди квадратни метра мозайки на двата етажа, от архитектурните артефакти и от свършеното през тез близо пет години, откакто от нулата стартира работата по Базиликата.

Два специални момента белязаха днешната церемония, водена от журналиста Бойко Василев. Дипломатите, екипът на фондация „Америка за България” и членовете на борда на директорите й, журналистите и попадналите на събитието граждани почетоха с едноминутно мълчание паметта на жителите на Пловдив, чийто тленни останки бяха открити в средновековния некропол при археологическите разкопки в последните години.

До на абсидата на раннохристиянския  храм кметът Иван Тотев и председателят на борда на директорите на „Америка за България” Крис Матлън откриха плоча в почит на незнайните жители на средновековния град.

„ Днес всички сме пловдивчани”, каза за откриването на церемонията Бойко Василев. „

„Най-големият символ в този момент е ясен. Базиликата е била център на Филипопол преди 17 века, защото е събирала духовния, обществения, културния и политически живот на града. И ето, съвсем скоро, тя напълно ще възкръсне за нов живот. Преди пет години Община Пловдив и Фондация „Америка за България” повярваха, че Базиликата и центърът могат да възкръснат и ето, че това се случва”, каза Бойко Василев по време на церемонията.

„Това, с което се захванахме бе нещо твърде голямо. Със сигурност мога да кажа, че това е може би най-големият публично-частен проект на Община Пловдив, а може би и в България. Епископската базилика е прекрасен пример за такова партньорство. Това е много специално място, заредено с много енергия, което е чакало 17 века. Може би е чакало правилните хора, правилния момент, в която да възкръсне отново”, каза кметът Иван Тотев и благодари на всички, участвали в реализирането на проекта- от първите археолози, влезли на терен през 80-те години, през екипа и борда на на „Америка за България”, до доброволците.

„Ние подходихме изключително сериозно към този проект. Ще бъде така и при управлението на този обект. Искам тук да ви уверя, че ще бъде нещо на световно ниво. Ще е повод за гордост. Можете да бъдете сигурни, че това ще е един от обектите, които ще бъдат най-посещавани в България”, каза още Иван Тотев.

„Нещо, което започна като малък проект преди няколко години се превърна в един дар за България, който не се побира в нашето въображение. Ние от „Америка за България” приехме да разгледаме този проект, защото знаехме, че този обект ще стане важна туристическа дестинация в страната. Както каза г-н Тотев, този проект е отличен пример за публично-частно партньорство. Благодарни сме за това партньорство на Община Пловдив, както и на частни компании, които се включиха в проекта, като ЕВН, както и на Идеал Стандарт. Благодарим и на фирмите в Пловдив, които осиновиха птица от мозайките”, каза председателят на борда на директорите на „Америка за България” Крис Матлън.

Той подчерта, че следващата цел е списъкът на ЮНЕСКО.

„ Този проект ще помогне на местната икономика и повишаването на жизнения стандарт”,каза на финал Крис Матлън.

След речите и откриването на паметната плоча готите се разходиха на групи във все още недовършения музеен комплекс. Бяха на интерактивен тур и в самия раннохристиянски храм с очилата за виртуална реалност. Предпремиерната церемония завърши с откриването на Стената на толерантността с посланията на посланици и официални лица от 23 държави, оставени в обекта преди няколко месеца.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…