Фестивалът стартира със забранения преди промените „В името на спорта”

Декември започва с откриването на 21-вия Фестивал на българското документално и анимационно кино – „Златен ритон”. За трета поредна година той ще се проведе в Дома на киното – Лъки синема, което отвори врати преди две седмици. Стартираме с два „стари филма” още тази вечер в 19:00 часа . „В името на спорта” е документален филм, разказващ за нечовешките методи на подготовка на елитните ни спортисти в залеза на социализма. От излизането си през 1983-та лентата е бил забранена за показване чак до 1989г. Второто заглавие е единствения БГ носител на наградата „Златна палма” от фестивала в Кан – анимацията „Женитба”.

Общо 55 филма ще бъда прожектирани в шестте дни от Фестивала, от които 37 документални и 18 анимационни, а достъпът до всеки един от тях ще бъде напълно свободен. „Златен ритон” е един от малкото форуми, на които  биха могли да бъдат видени именно тези две категории филми. За изминалите му 21 години селекцията на филми става все по-трудна, казват организаторите, тъй като създаваните продукции стават все по-добри с всяка изминала година.Темите са все по-разнообразни. Документалните се насочват към това, което се случва в обществото и борбата за оцеляване на българина, но същевременно има и много творби по историческия събития и личности- хиляда години от битката при Ключ, за българските евреи по време на Втората световна война, за загадките около смъртта на Борис III. Фестивалната програма включва и два конкурса, в които ще бъдат връчени наградите.  Ден преди фестивала, журито вече е започнало своята работа по прегледа на конкурсните филми. Тази година наградата Златен ритон представлява двукилограмова статуетка, изобразяваща древния ритон с глава на сатир, по изработка на Неделчо Костадинов.

Организаторите на фестивала са предвидили и две ретроспективни програми. Едната, „90 години алтернативно кино”, представя продукцията на кинолюбителски клубове от далечната 1937 година до наши дни. Другата ще покаже произведената в последните 25 години анимация у нас. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…