Как се промени един от малкото обекти в квартала, който не бе сменял предназначението си от предишния политически строй

Железарията - една от емблемите на популярния сред туристите и любим на местните айлякчии квартал на творческите индустрии в града под тепетата - вече има нов облик.

снимка: Tsanko Darakchiev

Старият магазин за строителни материали от десетина дни е превърнат в най-новото заведение в Капана.

Това бе един от изключително малкото търговски обекти в квартала, който не бе претърпявал генерални промени години наред. Той бе популярен сред всички в района, които в някакъв момент са правили ремонт.

Историческите анали на Капана сочат, че Железария "Марукян" до началото на 2023-а не е сменяла предназначението си. Тя си стоеше там непоклатима от предишния политически строй. Преди няколко месеца железарията затвори за ремонт.

Историята на Марукян

Обектът всъщност носи името на известна арменска фамилия, чийто родоначалник дошъл от Турция в Пловдив през далечната 1925 година. Къщата на малкото площадче, по-известно сред местните като Широкото, е дело на емблематичния арх. Христо Пеев.

Разходка в Капана по сградите на арх. Христо Пеев – ГАЛЕРИЯ

Сградата на фамилия Марукян е строена на две части, върху два отделни парцела и към днешна дата е съхранена, добре поддържана и запазена в стила си.

Ново - бар Железарията

Мястото отвори преди броени дни с елегантен коктейл, бял роял и изпълнения на Едит Унджиян.

С любопитство и малко носталгия надникнахме и останахме приятно изненадани от дизайнерските хрумки в интериора, които препращат към дългогодишната история на помещението. Собственикът на обекта ни разказа, че идеята дошла, след като всичко в Капана се променило.

"Трябваше и ние да отговорим на промяната", каза пред репортера ни Христо Борисов.

В части от интериора екипът, работил по проекта, е вплел историята с акценти, които да напомнят за железария. Лампите са от кофи и тесли, закачалките от мистрии. Дори в емблемата на бара има закачка с гайка. Изцяло е запазена и оригиналната дограма на магазина.

Цялата статия и галерия със снимки може да видите в Под тепето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…