Всеки човек е уникален само по себе си с интересите си и с хобитата, с които се занимава. Има неща, които не се забелязват на пръв поглед, но присъстват във всички нас. В този текст ще ви разкрием няколко интересни факта, които са особено любопитни и може би биха ви учудили.

1.       Любимата песен – обикновено любимата песен на човек е свързана с важно емоционално събитие в живота. Повече от 86% от хората свързват любимата си песен със спомен.

2.       Музиката може да повлияе на решенията ви – изследователи от университета в Грьонинген са открили зависимост между движенията на хората и музиката, която слушат в момента. Ако слушате ритмична музика, вие определено ще започнете да се движите по-бързо. Освен това тя влия и на настроението ви. Веселата музика развеселява, но тъжната също оказва своя ефект, т.е. не настроението ви определя това, което слушате, а звукът определя настроението ви.

3.       Ставате по-щастливи, когато харчите парите си за другиго – многобройни изследвания доказват това твърдение. Може би разумът ви противоречи на това твърдение, но е биологично заложено в нас да се грижим за семейство, т.е. да се грижим за някой друг.

4.       По-голяма част от днешното население би било изпратено в психиатрия, ако живеехме през 50-те години на 20 век – половината от населението на земята страда от хронична депресия и непрестанна тревожност. Ако стандартите на психиатричните заведения не бяха променени, 50% от нас бива живели в лудници.

5.       Някои религии намаляват стреса – изследванията показват, че хората, които се молят редовно или медитират, са по-трудно податливи на стрес.

6.       Стресът и депресията са заразни – ако общувате с подтиснати хора ще се превърнете в част от тях, независимо от това какво се случва с вашия живот.

7.       Ако сте способни да си внушите, че сте спали достатъчно, мозъкът ви ще ви повярва – в нашия мозък не съществува разликата между реалния живот и въображението. Може да сте спали само 3 или 4 часа, но ако си повтаряте, че сте се наспали отлично – това ще проработи.

8.       Умните хора се подценяват, а глупавите се надценяват – това се нарича ефект на Дънинг Крюгер.

9.       Ако искате да вземете рационално решение – мислете на друг език – това доказаха учените от университета в Чикаго. Когато мислите на друг език по-скоро се уповавате на логиката, отколкото на емоцията.

10.   Когато споделяте плановете си с друг, шансовете те да се сбъднат намаляват – и това не е заради хорската завист. Когато разказвате на някого за нещо, което планирате, вие изпитвате емоция в себе си сякаш това нещо вече се е случило, прилив на щастие. Това действа демотивиращо и е основната причина да не успявате.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…