Невинаги да проспивате ранните часове на утрото е полезно. Даже никак, но има много хора, включително и аз, които обичат да си поспиват. Оказва се, че ако се будите рано (не е нужно да е по първи петли), животът ви ще бъде по-подреден и ползотворен. В следващите няколко реда ще ви изброя причини, поради които е по-добре да ставате в 7, отколкото да се излежавате до късно.

1.       Имате повече време за себе си – независимо дали ще го прекарате в пиене на кафе и слушане на музика или сънено ще размишлявате за нещата от живота и живота в нещата, това ще бъде само и единствено ваше време, което никой не е в състояние да ви открадне.

2.       Денят ви няма да започне в горещина – летните жеги са особено демотивиращи. Ако се будите по-рано обаче ще бъдете по-свежи и жизнени през целия ден.

3.       Имате време да планирате деня си – колкото по-рано направите плана си за деня, толкова по-ползотворен и ефективен ще бъде той. Така ще можете да подредите задачите си по приоритети, да ги организирате по часове, ако се налага и при добър план ще ви остане дори малко свободно време.

4.       Ще започнете да закусвате – храненето е особено важно, особено първото такова за деня. Не случайно диетолозите препоръчват да пропуснете вечерята, но не и закуската. Набавяйки си нужните хранителни вещества в началото на деня, ще бъдете жизнени и енергични през целия ден, а ако продължите да го правите ще избегнете множество здравословни проблеми.

5.       Утрините не винаги са, за да тичате към работа. Използвайте ги, за да прекарате повече време с децата и семейството си, за разходка на кучето или време за фитнес. Не е нужно да премижавате с чаша кафе на дивана.

6.       Всички успешни хора го правят. Много от нас са демотивирани или откровено мързеливи и непрестанно се оплакват, че нямат време за всичко. В статия за Ню Йорк Мегъзин, Джак Дорси, основателят на туитър, споделя, че неговият ден започва в 5:30. Той ползва времето преди работния ден за медитация.

7.       Ще бъдете няколко крачки пред останалите – докато вашите колеги и приятели все още мързеливо се излежават по леглата си, вие вече ще сте отметнали няколко от задачите си, ще сте информирани с новините за деня, което ще ви издърпа от състоянието на вечно закъсняващите и бързащи хора по улицата.

8.       Ранното ставане развива креативността – научно доказано е, че ако отметнете от списъка най-неприятните задачи рано, това ще повиши удовлетворението ви от самите вас. А и ще си останат само приятни занимания. Това пък води до прилив на ентусиазъм и щастие. Спокойното съзнание е по-креативно, отколкото, ако работите под напрежение.

Оказва се, че ако се будите два часа по-рано, много от напрежението и проблемите, които си втълпявате, че имате, просто ще паднат от плещите ви. Това са 14 часа повече на седмица и 60 часа повече на месец, които можете да оползотворите, както сметнете за добре. Дали ще ги прекарате в леглото или ще създадете свой собствен ритъм – изборът е ваш.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…