Това са 12-те ресторанта, които пловдивският гид lostinplovdiv.com ви препоръчва да посетите

Храната! За едни тя е просто нужда. За други е приключение. За трети е религия. Едно е сигурно - храната е неизменен елемент от всяка национална култура. Именно заради това, днес тя е в основата на една цяла туристическа индустрия- гастро туризма. Едва ли има някой, който не обича добре приготвената и вкусна храна. Тези, които я обичат в повечко- ценителите, прелитат океани, само и единствено да вкусят от тайните в ресторант със звезда Мишлен на другия край на планетата. Е, в Пловдив такъв няма. Но пък и нашият град има с какво да се похвали и да е част от кулинарната карта на Европа. Ако сте дошли, за да разгледате Пловдив, то ви препоръчваме да отделите час-два и да се насладите на вкусните предложения от няколко местни заведения, които са кулинарни оазиси в очите на повечето пловдивчани с отношение към добрата кухня. 

lostinplovdiv.com ви представя 12 заведения за бавно хранене, които определено си струва да посетите. Това не е класация, а наша субективна оценка на местата с качествена храна, обслужване и атмосфера. Сигурни сме, че гастрономът у вас ще се усмихне широко още при усещането на аромата на блюдата. Ето кои са и самите заведения:

1. „Хеброс“ – Ресторантът се намира в едноименния хотел в подножието на Стария град, във възрожденска къща- паметник на културата. „Хеброс” е ярката емблема на движението Slow Food  не само в Пловдив, но и в цяла България. Именно тук, през ноември 2004г. е учреден и първият в страната клуб за Бавно Хранене “Old  Town  Plovdiv ”, клон на международното движение. Ресторантът се отличава с висока класа, изключителна кулинария и някои детайли, които ще задоволят и най- претенциозните. Ако посетите ресторанта, ще се храните със сребърни прибори, а основното ви ястие ще бъде сервирано под сребърен похлупак.  В „Хеброс” можете да опитате апетитни предложения от българската и международна кухня, приготвени със сезонни продукти. Сред фаворитите ни в менюто са изумителния традиционен миш-маш, яхнията от зелен фасул, пълнените люти чушки със сирене и пармезан, жабешките бутчета и охлювите с див ориз, гъшият дроб и, разбира се, телешкото бон филе с гъби и маринован чесън, както и патешкото магре. В „Хеброс” често се провеждат дегустации на вина, придружени със специалитети на заведението. Менюто е кратко, но се мени често и сезонно. След всичко изброено ще споменем, че заведението може да се похвали и с отличието „Ресторант на годината“ в България за 2003-та година. 

2. „Паваж“ – перлата в квартал Капана. Малкото двуетажно заведение, намиращо се в сърцето на артистичната градска зона, доби огромна популярност само за няколко месеца. Заради кухнята, дизайна и обслужването си, заведението вече е любимо не само на пловдивчани, но и на много гости на града. Със семпло, но изключително апетитно меню, „Паваж“ спечели сърцата на ценители от близо и далече. Мекици за закуска, цалапишки бабек или конски суджук за обяд, или сочни ребра със свежи салати за вечеря – имате избор. Продуктите, с които майсторите в кухнята работят, са изключително качествени, а плодовете и зеленчуците идват от собствената градина на съдържателите на ресторанта Мадлен и Райчо. LostInPlovdiv  ви препоръчва да опитате телешките бузи и кюфтетата Мими Иванова, кръстени на емблематичната естрадна българска певица. В кюфтетата се влюби самият Ейдриън Броуди. Не пропускайте и друго- някоя от специалните ракии в листата с напитките. Опитайте дюлевата. Броуди го направи и беше щастлив!

3. „Gusto“ – безспорно, най-добрата пица в Пловдив. Ресторантът акцентира на италианската и средиземноморската кухня, но пиците са черешката в менюто. Запалени фенове на „Густо” дори казват, че такава пица и в центъра на Рим няма. Защото се приготвя на пещ, със страхотно тесто и висококачествени италиански продукти. Лазанята и пастата също са много изкушаващи, а самият ресторант се намира в сърцето на Пловдив, в емблематична ъглова къща, която е сред архитектурните градски бижута. Няма да ви отнеме много време, за да го откриете. Попитайте за класическа пица Пеперони, ще разберете защо...

Цялата статия четете в LostinPlovdiv.com

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…