Надпреварата е за енергийно ефективни превозни средства

Нашите се състезават в категории водородна горивна клетка и електрическа батерия

Четири български отбора от ученици и студенти на Техническите университети в София и Варна ще се състезават в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка на на международното състезание Shell Eco-marathon 2017, което ще се проведе в Лондон през пролетта. Други два български екипа са в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия. Те са на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе.

След повече от 12 месеца проектиране, изграждане и тестване на собствените си енергийно ефективни превозни средства, общо 192 отбора от 27 страни от Европа и други континенти ще вземат участие в 33-то издание на състезанието. Надпреварата ще се състои в олимпийския парк „Куин Елизабет“ от 25 до 28 май, където е организиран фестивалът „Изгради бъдещето“. Участниците ще се състезават на специално изградена 1,6 км градска писта в олимпийския парк, на която ще представят смелите си визии за интелигентен транспорт на бъдещето.

През 2017 г. организаторите са въвели нов предварителен кръг под името Shell Eco-marathon Challenger Event. Това е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина. Този кръг ще се провежда във Франция и в Турция. Три нови български отбора ще премерят сили в него. Те са от Професионална гимназия по механотехника в Русе, втори екип от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и учениците от Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък. Всички те ще участват с автомобил от категория „Прототипи“.

„Ние сме истински късметлии – ще работим в тясно сътрудничество с опитните български отбори и експертите на петролната компания от континента в изцяло мултикултурна среда.  Това е сбъдната мечта за всички нас и първата стъпка към реализацията ни в съвременни експерти за бъдещето на транспорта и енергийната ефективност. С ентусиазъм ще впрегнем познанията и уменията си, за да направим всичко по силите си да имаме впечатляващо постижение на пистата“, отбелязват част от новите участници в състезанието.

„Българското участие в еко маратона навършва 10 години и за мен е истинска гордост да видя включването на общо седем отбора, от които три са изцяло нови, в тази единствена по рода си надпревара. На международната сцена на Shell Eco-marathon в резултат от постоянството и отдаденост на българските участници България има репутация на страна, от която идват смели, амбициозни и талантливи млади хора с визия за бъдещето. Гледам с оптимизъм към участието тази година и вярвам, че ще имаме нови поводи да празнуваме постиженията на бъдещите инженери“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Миналата година отборът Microjoule-La Joliverie от Франция постигна най-добър резултат в категорията „Прототипи“ на компресиран природен газ, като измина впечатляващите 2606 км – разстоянието от Лондон до Милано и обратно с еквивалента само на един литър гориво.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…