Анри Мари Бейл, по-известен като Стендал е френски писател, който създава едни от най-прецизните психологически анализ на своите герои. Роден на 23 януари 1783 г. в Гренобъл, Франция, прекарва детството си в нещастие. Мрази баща си и оплаква майка си, която е починала, докато той е бил малък. Това е драмата на неговото детство. Единственият човек, който му дава искрица надежда, е неговата по-малка сестра Полин. Времето, в което живее Стендал, оказва голямо влияние върху него, а именно Първата френска империя начело с Наполеон. Той пътува много, предимно из Германия като включена в Императорската армия. Участва и в нахлуването в Русия през 1812 г., но най-много се привързва към Италия, където прекарва голяма част от кариерата си като консул в Триест и Чивитавекия. Неговият роман „Пармският манастир“ е издаден първо в Италия, защото авторът смята, че тя е много по-подходяща и „страстна“ държава, отколкото възраждащата се Франция.

Великият творец си отива от този свят на 23-ти март 1842г. на 59-годишна възраст. За да го почетем, днес ви предлагаме 10 негови мисли, които и в модерния свят биват все така актуални.

"Никой лекар не знае такова силно целебно средство за едно изнурено тяло, за една изунурена душа, каквото е надеждата."

"Най-искрените ни желания винаги са егоистични."

"В обществото трябва да се влиза с дуел."

"Всички религии са основани на страховете на мнозина и на ума на малцина."

"Великото изкуство внушава у човека прекрасни идеи, които го учат да жертва всичко за щастието на човешкия род."

"Писателят не трябва да мисли за критиката, така, както войникът не трябва да мисли за болницата."

"Според Алвиза дързостта да напишете любовно писмо, на жена която обожавате и която гледайки ви нежно, се кълне, че никога не ще ви обикне, е непростима липса на такт."

"Овчарят винаги се опитва да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат."

"Единственото извинение на Бог е, че не съществува."

"В любовта равносметката е такава, че онова, което си имал и изгубил винаги надхвърля това, на което можеш да се надяваш в бъдеще."

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…