Юристи на общината и две министерства проправят пътя им към града

Въпросът сега е как милионите да стигнат до Фондацията. Решаването му ще отнеме 10-15 дни

Таня Грозданова

Пред нов юридически проблем са изправени местната и централна власти по въпроса с държавното финансиране на Общинска фондация „Пловдив 2019“ за Европейска столица на културата (ЕСК). Юридическите екипи на Министерство на културата, това на финансите и ресорната дирекция на Община Пловдив работят усилено по решаването на казуса с механизма, по който парите трябва да стигнат до фондацията.  

Миналата седмица е имало решение на Министерски съвет, чрез което трябва да се промени методиката по Фонд Култура(ФК), за пренасочване на средствата през него, това съобщи днес кметът Иван Тотев. В момента се работи по изясняване на механизма как тези средства да дойдат от ФК в Общината.

„Най-вероятно, след като мине тази седмица ще седнем с МФ и МК да определим начина. В момента големият дебат е по кой начин парите да стигнат в Община Пловдив, тъй като не можело да се дадат директно на Фондацията, защото тя е отделна организация ,“ поясни градоначалникът. По думите му се минава през едни хипотези на държавна помощ, които са по-сложни.

Това, което измисли МФ с Фонд Култура до някаква степен решава въпроса, но от страна на Фондация  „Пловдив 2019“ при нас се създава нов проблем, който трябва да бъде изяснен, допълни Тотев. От една страна Фондацията е тази, която реално определя качеството на проектите, но фонд Култура също трябва да определи сам проектите, които финансира. Това означава, че един проект одобрен от фондацията трябва да бъде подаден за ново одобрение от фонда. Имено това не е изчистено чисто юридически как точно трябва да се случи.

В крайно сметка от изказването му стана ясно,че ма пари. Въпросът е как те да стигнат до Ф „Пловдив 2019“. Решаването му ще отнеме 10-15 дни, прогнозира Иван Тотев.

Оказва се, че преди да се уточни този механизъм средствата не могат дори и до  общината да стигнат. Кметът заяви, че казусите с финансирането идват от факта, че подобен проект като ЕСК не  е правен в България никога до сега и моментът със средствата е бил подценяван.

Той припомни, че още като тръгна идеята проблемът с финансирането биле, че няма конкретни проекти. По онова време министър Вежди Рашидов аргументира, че те не знаят какво да финансират. „Сега вече има конкретни проекти. Ние дадохме екшън план с конкретни проекти, но се появи новата спънка по това как те да бъдат финансирани директно, без да бъде това държавна помощ. Така се измисли варианта с Фонд  Култура. Той реши този проблем, но възникна нов - че трябва да кандидатстват проектите пред фонда. За това работим сега да го решим,“ допълни още Тотев.

Той увери, че новият механизъм ще касае цялата сума по държавното финансиране, а не само чаканата към момента част от натрупани 6 млн.лв., като парите пак ще пристигат на траншове.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…