Това трябва да е политиката ,в която трябва да се развива града ни – по-малко автомобили в центъра и по-достъпни места за пешеходци и велосипедисти

Теодор Караколев

Една от най-хубавите идеи в последните месеци премина някак незабелязано – Иван Тотев обяви, че зоната около тютюневите складове може да се превърне в пешеходна. Аргументацията е чудесна – районът в момента е затворен от съображения за сигурност, но проблеми с трафика няма. Би било страхотно това да се превърне в реалност – преобразуването на Капана е показателен пример какво става, когато едно място се даде от автомобили на пешеходци. И това не е някаква нова идея – така изглеждат туристически зони от градовете в цяла Европа, такива са и местата, заради които цялата страна завижда на Пловдив – дългата Главна, Капана, Стария град. Ако същото се случи и с Тютюневото градче – едва ли ще съжаляваме.

Това е политика, която се води по целия свят и на страниците на някои пловдивски медии няколко пъти сме говорили по тези теми. Експериментите, от които можем да черпим опит в Западна Европа, някои азиатски и дори американски градове ясно показват – отделиш ли едно място за пешеходци или велосипеди, хората започват да ходят повече пеша, или да карат повече велосипед. Те слизат от автомобилите.

Това би се случило и в Пловдив и затова успехът на гражданското общество (без значение какви формални доводи се изтъкват от общинската управа) да не се изгражда паркинг под пеещите фонтани е важен. Така си спестихме една „покана“ към стотици автомобили. Ситуацията – макар и в съседство – с тютюневите складове е по-различна, но урбанистичните закони са същите. Едно затваряне за автомобили и преобразуване на зоната в пешеходна – заедно със съответните ремонти, разбира се – ще отвори квартала към града.

Зоната е доста по-различна от Капана и предоставя различни възможности. Сградите са по-високи, улиците са по-широки, има повече озеленяване. Мястото по-лесно може да приема различни видове пазари, а защо не – шествия, празненства, концерти.

Разбира се, всичко това трябва да се случи внимателно и постепенно. В района има достатъчно бизнес центрове, офис сгради, магазини, спортни центрове и подобни точки, които не могат да бъдат напълно откъснати от автомобилен достъп – дали през цялото време, дали само сутрин, варианти има много. Тези неща обаче трябва да се обсъждат – обществено, достъпно за граждани, инвеститори, експерти. И съответно накрая ролята на публичните институции е да изпълнят това, около което се обединят горните групи.

 

Във всеки случай идеята да се коментира пешеходна зона около Тютюневите складове е чудесна. Смелостта да се коментират такива, привидно непопулярни теми, като затваряне на улици за автомобилен трафик е похвална. Това трябва да е политиката ,в която трябва да се развива града ни – по-малко автомобили в центъра и по-достъпни места за пешеходци и велосипедисти. А идеи и проблеми за решаване има много – трудността за преминаване с велосипед от север на юг през идеалния център (частично затваряне на „Отец Паисий“ е една смела идея), проблеми с почти всички кръстовища, и още, и още. Но посоката е тази.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…