Групата журналисти на свободна практика се разходи из Стария град и опитаха традиционна българска кухня

Град Пловдив беше част от маршрута на група швейцарски журналисти, които са на посещение в България до 10-ти май. Визитата им бе организирана от ОП „Туризъм“ – Пловдив в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“ и музеите в града.

Херберт Хубер и Жан Пиер Райнле са журналисти на свободна практика, които публикуват редовно в авторитетните "Ostschweiz am Sonntag", "Zentralschweiz am Sonntag" и „ Neue Zürcher Zeitung“, а Мартин Килхманн е журналист, който пише на тема „Вино“ във "Fallstaff"- популярно издание за пътуване, храна и вино. Те прекараха общо два дни в Пловдив, по време на които имаха наситена и интересна  програма. По време на престоя си, журналистите се запознаха отблизо с туристическите атракции на града и местната кухня. Гостите бяха особено впечатлени от античната история на Пловдив, традиционните ресторанти и местни деликатеси. Експозицията на  Регионалния археологически музей, Малката раннохристиянска  базилика, Античния театър, Римския стадион, Форума с Одеона на Филипопол и Небет тепе предизвикаха истински възторг в швейцарските журналисти, чиято програма включваше и разходка из живописните улички на Стария Пловдив. Там те бяха силно впечатлени не само фасадите, но и интериора на възрожденските къщи. С огромен интерес разгледаха къщите на Лука Балабанов, Степан Хиндлиян, Никола Недкович  и богатата експозиция на Регионалния етнографски музей. 

За да запознаят журналистите с кулинарните ни традиции, организаторите  бяха подбрали ресторанти с традиционна българска кухня. Швейцарците споделиха прекрасните си впечатления от  духа и атмосферата на бъдещата културна столица на Европа през 2019 година. Освен Пловдив, посещението в България включва и градовете София и Казанлък.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…