Момичетата се върнаха със сребърен медал от Единбург

За майските празници момичетата от Девическа хорова формация „Евмолпея” донесоха на Пловдив престижната втора награда от един от най-големите международни фестивали с конкурсен характер за детско-юношеско творчество. Фестивалът, под егидата на ЮНЕСКО, на границата между Европа и Азия се състоя в далечния руски град Екатеринбург от 24 до 30 април тази година и е най-престижният форум от подобен характер в Азия. Независимо, че се проведе за 16-ти път от 35 години насам и в него през годините са участвали състави от 51 страни от цял свят, български колектив се включва за първи път. Честта да запознае публиката на столицата на Свредловска област с хоровото изкуство на България се падна на хор „Евмолпея”. Съставите бяха селектирани дълго и „разглеждани под лупа”, защото традицията този фестивал да е истински всенароден празник и в него да са включени възможно най-добрите колективи, е запазена и до днес.

Във фестивала участваха 37 състава от 16 страни, между които Индия, Китай, Узбекистан, Беларус, Таджикистан, Русия, Австрия, Румъния и др. 15-членното жури бе обхванало някои от най-големите имена в съвременното световно музикално изкуство като Ким Брейтбург, Илзе Лиепа, Хосе Хуан Медина, Генадий Минх, Флавио Сала, Елена Сапогова и др., под председателството на Президента на световната федерация на клубовете на ЮНЕСКО г-н Дхирендра Бхатнагар. Журито бе безкомпромисно, но и призна, че тазгодишното издание е най-силното в историята на фестивала. Представянето на нашите момичета е изключително постижение. По време на гала-концерта на лауреатите публиката ги обсипа с възгласи „Браво!” и „Молодци!” и си извоюва бис.

Евмолпеите отново проведоха своя културно-дипломатическа мисия. Те бяха приети от Евгени Ройзман - кмет на града и бъдещ губернатор на Свредловска област, изнесоха концерт в кметството, оставиха прекрасно впечатление с гласовете и красотата си и бяха широко коментирани в руската преса.

Най-щастлива от спечелената награда е диригентката на „Евмолпея” – д-р Рада Славинска. Писател, композитор, преподавател, диригент, ден след като беше приета и за дописен член на Българската академия на науките и изкуствата, тя полетя заедно със своите момичета към безкрайната руска шир, заяви се безапелационно и грабна среброто. Да е честито на пловдивчани това ново постижение.

 

Image Gallery

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…