Общински съвет ще прегласува бюджета, за да извади големите инфраструктурни проекти

А парите заделени за тях, ще бъдат пренасочени към Фондацията

Изключително доволни сме от вчерашната среща по въпроса за „Пловдив 2019“. От организацията, от присъствието в лицето на министър-председателя, на министрите от кабинета, на вицепремиера, посланиците и културните институти, коментира кметът на град Пловдив Иван Тотев за Под Тепето.

Той призна, че вчерашната среща е дала положителни насоки в няколко направления. Вече има поет ясен ангажимент във финансирането на ЕСК, с конкретни срокове. Дипломатическият корпус ще участва с допълнително финансиране в определени проекти. Стана ясно и че Америка за България увеличава финансирането на проекта за Голямата базилика от 5 млн. на 8,2 млн. лева. Колкото до Фондация „Пловдив Заедно“, тя ще се включи с допълнително участие в културната програма през 2019-та година.

Най-добрата новина е гаранцията от страна на министър-председателя за средствата, които Пловдив трябва да получи по одобрената индикативна програма. За тази цел ще има промяна в екшън плана, който бе предоставен в мандата на служебното правителство. Държавата ще се ангажира конкретно в изграждането на съответната инфраструктура, а Общината ще трябва да преразгледа собствения си бюджет и да прехвърли отделените за инфраструктура средства за съдържание, заяви Иван Тотев, като изброи и въпросните обекти, по които Общината работи и ще продължава да работи в бъдеще.

Те са Кино Космос, галерията на ДПХ на ул. „Гладстон“ 32, Художествената галерия на ул. „Съборна“ в Стария град, площад „Централен“. Средствата за тях ще бъдат извадени от бюджета на Пловдив и ще бъдат предоставени като средства за културно съдържание. В същото време, изброените проекти ще се представят на Министерството на финансите и Министерски съвет за получаване на средства към инфраструктурни проекти.

От Общината очакват до края на тази или през следващата седмица да разполагат с ясни решения, като най-вероятно средствата ще бъдат получени на три транша – за 2017-та, 2018-та и евентуално 2019-та година.

Колкото до проекта за галерията на ул. „Съборна“, той е изпратен до НИНКН за одобрение. В плана влиза идеята за отворен двор към улицата и премахване на оградата, която ще позволи свободно преминаване от улицата директно в сградата. Проектът възлиза на около 1,2 млн. лева.

Основно средствата от държавата ще са по програмата ЕСК, в частност и за инфраструктура. Освен всичко това, администрацията е предвидила закупуването на мобилна зала по желание на Фондацията, която да бъде собственост на Общината и ще може да се използва за бъдещи проекти, кореспонденции и колаборации.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…